Cuixart avisa: "Si guanya el 'sí', ai d'aquell que no proclami la república!"

L'ANC i Òmnium vaticinen que la "tensió" política obligarà a mobilitzar la ciutadania "amb més complexitat i un estadi superior" a l'habitual

 

Els presidents d'Òmnium, Jordi Cuixart, i l'ANC, Jordi Sánchez, han participat aquest dimecres, junt a Neus Lloveras (AMI) i Miquel Buch (ACM) a un dinar conferència organitzat pel fòrum Moment Zero. Durant l'acte, Cuixart s'ha volgut mostrar rotund avisant que si al referèndum de l'1 d'octubre els sobiranistes són majoria la independència s'haurà de fer efectiva sense excuses. "El referèndum tindrà un resultat vinculant. Una altra cosa és el període de negociació. Però si guanya el 'sí', ai d'aquell que no proclami la república! La gent se'l menja amb patates!", ha etzibat, acabant la seva reflexió amb un contundent "no fotem, senyors!". A més, tant ell com Sánchez han vaticinat que els moments de "tensió" política que s'albiren requeriran de mobilitzacions socials i populars que, potser, han de ser diferents i "més complexes" de les habituals.

Tant Sánchez com Cuixart han volgut advertir de la complexitat dels temps que vénen, sobretot per la relació que pot haver amb l'Estat. "Ens tocarà a nosaltres defensar la república amb ungles i dents al carrer", ha dit Cuixart, tot afegint que "ve un escenari de màxima tensió, de tensió absoluta, on cadascú haurà de donar el millor de sí mateix i la situació d'emergència social hi serà". 

 

El president d'Òmnium, a més, ha explicat que els mobilitzacions que caldran per fer front a aquest ambient tens potser no seran com les que han vingut convocant fins ara. "Passen a un estadi superior, perquè pot ser que no siguin per treure milers de persones en un mateix lloc. Caldrà més complexitat, una cosa diferent", ha dit sense concretar més. 

Per la seva part, Jordi Sánchez ha alertat que tant abans com després de l'1 d'octubre el govern espanyol "farà de les seves". "L'Estat amenaçarà, farà por, buscarà dividir-nos, buscarà les contradiccions i les febleses", ha dit, tot mostrant-se segur, però, que el Govern "farà tot el necessari" per celebrar el referèndum i implementar-ne el resultat, i que la ciutadania "tornarà a sortir en defensa de la democràcia". A més, ha advertit que si finalment "no hi ha referèndum o els independentistes el perdre, haurà estat per responsabilitat seva". 

 

 

Per últim, preguntat per l'alcalde de Lleida, Àngel Ros (PSC), i per la seva negativa a col·laborar en l'1-O després d'haver votat al 9-N, Sánchez ha volgut estirar d'ironia. "Hem de ser comprensius. Ha tingut un cop de calor, que a Lleida la calor apreta fort", ha etzibat, tot culpant del seu gir "no tant al seu partit com al seu soci de govern, Cs". "Han portat a Ros per camins ben estranys. Les ganes de governar el fan tenir socis que l'acaben portant a l'hort. Però hem de tenir la tranquil·litat que rectificarà i el cop de calor es passarà", ha sentenciat. 

 

Comentaris