Cuixart aposta per la "solució" amb el diàleg, "també amb el PSC"

En una entrevista a 'El Periódico' defensa que cal més empatia entre partits per impedir que la societat "els torni a passar per sobre"

El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha reiterat des de la presó de Lledoners que la "solució" al conflicte polític entre Catalunya i Espanya passa pel diàleg, un diàleg que, segons ha subratllat en una entrevista a 'El Periódico', s'ha de fer "també amb el PSC". L'entrevista es publica l'endemà que els socialistes catalans i Junts per Catalunya hagin pactat un govern dels primers a la Diputació de Barcelona, en un acord que per a ERC ha deixat tocades les relacions entre els dos partits independentistes que governen conjuntament la Generalitat. En paral·lel, Cuixart demana al sobiranisme que es conjuri per replicar la sentència del judici de l'1-O, que augura contundent.

Preguntat pel famós "ho tornarem a fer" que va expressar en l'últim torn de paraula al judici al Tribunal Suprem, Cuixart subratlla que hi ha una voluntat "gens dissimulada" de l'Estat de "limitar" l'exercici de drets fonamentals, i aclareix que el que volia dir és que els independentistes seguiran exercint "tots els drets jutjats, també el de l'autodeterminació de Catalunya". Cuixart afirma que no el frustra l'experiència de la unilateralitat, sinó que l'Estat sigui "incapaç" d'oferir una resposta política "al clam del 80% de la ciutadania" i veure que a ell i a la resta de líders socials i polítics independentistes empresonats els està "a punt de condemnar a molts anys de presó".

 

El president d'Òmnium aprofita per criticar els partits independentistes i els Comuns i els alerta que han de tenir molta més empatia entre ells, o la societat "els tornarà a passar per sobre". I afegeix: "És bo que discrepin, però la solució passa pel diàleg, també amb el PSC. L'1-O va ser possible perquè van deixar les dinàmiques partidistes a un costat". A més a més, després de considerar que, com a partits, és "legítim i saludable" que competeixin, Cuixart també subratlla que les formacions han de tenir clar que "en els grans acords han de ser lleials o l'electorat els penalitzarà". Per això reitera que davant la sentència del judici al Suprem cal una resposta unitària "que no pot deixar ningú enrere. És un atac a la democràcia i això interpel·la tots els que demanen una solució política. Ha de ser una resposta de país. La sentència és el final d'una etapa".

El màxim dirigent d'Òmnium, que afirma, en el mateix sentit, que la unitat de les entitats socials –això és, la que ell presideix i l'ANC- és "granítica", torna a considerar sobre un possible indult que és "innocent", i que l'absolució és "l'única sentència acceptable". Si el tribunal no ho veu així, afirma que assumirà el càstig, "que no vol dir acceptar la legitimitat de la pena". En clau de política espanyola, Cuixart afirma que Pedro Sánchez està fent un "ús interessat" del tema de Catalunya per "negar" un acord amb Pablo Iglesias.

 

Comentaris (10)
José Mari Fa 6 mesos
Dialogo de besugos con muros borbonicos franquistas
Français Fa 6 mesos
Ils sont fous, ces catalans!...
Maria Antònia Fa 6 mesos
Aquestes alçades encara esteu esperant diàleg ? Feuhoso mirar , DUI. Es la única solució
LSO Fa 6 mesos
Si esto es lo que vende en su libro, que se lo compre la Gemma Nierga, "la imparcial". Todo el mundo sabe cuando alguien dice que no quiere posicionarse, se está posicionando, esta señora un día dijo que ella no se posicionaba, (venga ya) ya sabemos de que lado está, y parece que al Cuixart lo está hipnotizando, porque la estupidez que acaba de decir este hombre que es tan lúcido, es alucinante.
NOMÉS ELL HO POT DIR! Fa 6 mesos
Generositat i grandesa suavitzant diferències entre indepes. Una mirada àmplia que passa per damunt de rencors i mesquineses. La percepció de la realitat repressora i injusta que s'ha de superar amb fermesa no pas caure en morralles de malentesos sectaris.
Fat Boy Fa 6 mesos
Sindrome d'Estocolm en estat pur. Doncs apa, maco, ves dialogant pero a mi no comptis mes per res.
APAÑAMELAPELA Fa 6 mesos
Cuixart, diàleg amb el PSC ? Amb els carcellers del 155 ?
APAÑAMELAPELA Fa 6 mesos
Cuixart, diàleg amb el PSC ? Amb els carcellers del 155 ?
Pobre noi, quin embolic. Fa 6 mesos
Llibres amb la Nierga, entrevistes al Periòdic i discursos de monitor d'esplai. Encara sort que Ñ ha vist que no és cap líder sinó ja seria mort, com en Josu Muguruza.
Presoner núm. 45416658 Fa 6 mesos
Un regidor de la colònia andalusa on visc, sociata unionista però demòcrata partidari del dret a l'autodeterminació, s'ha comprat un tot terreny nou, i, malgrat ho dissimula molt bé, al poble tots sabem que no acaba de fruir-ne pensant en els empresonats. En fi, suposo que quan assumim el tartufisme catòlic i imperial dels altres catalans, ja serà força tard. Que algú li expliqui a en Cuixart; i que tampoc flipi gaire amb la "resposta de semipaís", ja que per ERC i PdeCat són sobre