Cuevillas: "S’aplana el camí perquè presos i exiliats ocupin el seu escó a Brussel·les"

Remarca que si el TJUE dona la raó a Junqueras, “la conseqüència lògica ha de ser la nul·litat de la sentència del Suprem per a tots els condemnats”

Nova patacada internacional a l’Estat espanyol sobre el judici als líders independentistes. Aquesta vegada, l'Advocat General del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, el polonès Maciej Szpunar, ha alertat que Oriol Junqueras hauria d’haver pres possessió del seu escó d’eurodiputat obtingut el 26 de maig del 2019. “El mandat d'eurodiputat surt "només del vot dels electors", diu en una opinió no vinculant sobre el cas de la immunitat del líder d'ERC. Assegura que el seu escó no pot quedar “supeditat” al jurament de la Constitució, com imposa Espanya, i que ara és l'Eurocambra qui ha de decidir si manté o aixeca el veto.

Quines conseqüències tindrà aquesta opinió, encara que no sigui vinculant? Jaume Alonso Cuevillas, advocat de Carles Puigdemont, explica en declaracions a El Món que “és una molt bona notícia, s’aplana el camí perquè presos i exiliats ocupin el seu escó a Brussel·les. Ara l’Eurocambra ho tindrà molt difícil argumentar que nega el dret de Junqueras primer, i després dels altres eurodiputats, inclosa Clara Ponsatí, que li correspon un escó a partir del gener quan el Regne Unit surti de la UE, perquè la legislació europea, com ha remarcat l’Advocat General, clarament els empara”. Ara bé, avisa que “vindran les pressions brutals d’Espanya a la resta d’estats per impedir-ho”.

El plenari de constitució a l'hemicle del Parlament Europeu, a Estrasburg

El plenari de constitució a l'hemicle del Parlament Europeu, a Estrasburg

Cuevillas remarca que l'Advocat General del Tribunal de Justícia de la Unió Europea és qui interpreta la legalitat europea, un òrgan independent que interpreta el dret comunitari i que “normalment els institucions europees vinculen les seves accions a la seva opinió”. I a diferència de la posició que va prendre el Parlament europeu, alineat amb la postura d’Espanya, “ha estat molt clar i posa en franques dificultats el Parlament europeu perquè ara torni a vetar Junqueras”. Per a Cuevillas, “el més probable és que el Tribunal de Justícia de la UE -a qui Junqueras va demanar empara- acabi dictant una sentència en els mateixos termes que Maciej Szpunar en qüestió de setmanes”.

I si el TJUE dicta una sentència favorable a Oriol Junqueras, “en el termini de dos o tres mesos l’eurodiputat d’ERC podria ser restituït i aleshores s’obriria la porta de forma més clara per a Puigdemont i Comin, que tenen també una demanda presentada contra la resolució del Parlament europeu”, diu Cuevillas. Ara bé, si Junqueras acaba present possessió, “no serà automàtic” per a Puigdemont i Comin, que hauran d’esperar la seva sentència. I en el cas de Ponsatí, que no té cap demanda presentada, serà l’Eurocambra qui s’haurà de pronunciar al gener. En aquest punt, Cuevillas veu “probable que pugui prendre possessió si el TJUE ha donat la raó a Junqueras”.

“Sempre he estat optimista amb la possibilitat que Puigdemont i Comin prenguin possessió de l’escó, més que amb Junqueras, sotmès a les trampes de Marchena, que ha volgut vincular el seu dret al fet que se li hagués de donar un permís penitenciari. Per tant, si la sentència de Junqueras és favorable, s’obre ràpid el camí per a la resta”, conclou.

 
El líder d'ERC, Oriol Junqueras, en el moment de prometre la Constitució al Congrés dels Diputats

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, en el moment de prometre la Constitució al Congrés dels Diputats

I si hi ha una sentència favorable a l’eurodiputat d’ERC, afegeix Cuevillas, “l’Estat intentarà tornar a fer trampes i dir que està condemnat i que per tant ja no té drets, però a la llarga, en una situació d’aplicació del dret amb garanties, la conseqüència hauria de ser la nul·litat de la sentència del Suprem, no només per a Junqueras sinó per a tots els condemnats. Aleshores estarien en situació de presó provisional, havent exhaurit el termini i sense que s’hagués demanat pròrroga. Una situació del tot irregular”, conclou.

Segons l’advocat de Carles Puigdemont, a partir d’ara “assistirem a tota mena de maniobres de l’Estat per torpedinar aquesta correcta aplicació del dret i per impedir també que el Parlament europeu rectifiqui”.

 

Comentaris