El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
CSQP s’ofereix a Puigdemont per bastir un referèndum pactat
  • CA

 

“Només en la intersecció del dret a decidir es possible donar una empenta a una majoria social real perquè Catalunya decideixi el seu futur”. Catalunya Sí que es Pot ha fet una oferta clara a Carles Puigdemont per ampliar la base sobiranista –que no independentista- del país. Ha estat Lluís Rabell qui ha llançat l’oferta: “És hora de bastir una estratègia sobiranista guanyadora. Tard o d’hora la ciutadania de Catalunya haurà de poder votar, i els primers interessats a trobar una aliança per a un escenari d’acord són els mateixos independentistes”, ha dit Rabell, que insisteix que cal treballar “seriosament” per fer possible un espai de trobada per al 80% dels catalans que volen votar.

 

Segons CSQP, la demanada d’un referèndum “ha d’esdevenir no només una demanda del govern, sinó la demanda eixordadora de la societat civil, amb sindicats, món de la cultura, universitats, entitats diverses, per  debatre plegats una estratègia de mobilització conjunta i guanyar la batalla de l’opinió pública”. Ara bé, Rabell ha estat clar quan ha remarcat que “no es pot actuar de manera que el rebuig estigui garantit per tal de poder entonar la cantarella que la culpa és d’Espanya”. “Volem un referèndum útil, i això requereix del reconeixement del referèndum per part de la comunitat internacional”.

 

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a l’hemicicle | Jordi Borràs

 

Catalunya Sí que es Pot, que ha agraït a Puigdemont que s’hagi obert al diàleg per al referèndum, dóna per fet que aquesta tarda el president Puigdemont sortirà del Parlament mantenint el càrrec, però li ha recordat que “encara que ho sembli, no estem davant d’un simple tràmit parlamentari, les contradiccions d’aquest govern de JxSí segueixen vives, i roman plantejada la principal qüestió, com s’ho pensen fer per resoldre les emergències socials, i com pensen encarar el referèndum perquè es pugui fer amb garanties.

 

 

Rabell ha alertat que la desconnexió unilateral d’Espanya “no es pot fer amb estructures de molt incert finançament i sense seguretat jurídica, però sobretot, girant-se a una part substancial dels catalans, que de cap manera no volen trencar amb Espanya, una part substancial de la nostra nació no se sentiria cridada a una consulta no acordada i sense normes clares”. Finalment, el líder de CSQP, que ha utilitzat un to molt més amable i conciliador que en d’altres ocasions, ha recordat al president que “no existeix un mandat plebiscitari, perquè el plebiscit el van perdre”.

La proposta d’un referèndum, ha dit Rabell, és una bona idea sempre que “es treballi amb les condicions necessàries perquè això tiri endavant, i si ens ho creiem, anem a una batalla seriosa per a obtenir-ho”, ha dit Rabell, que ha reconegut que la situació de bloqueig a Madrid no ajuda gens. Rabell ha remarcat que “Catalunya és ara el problema de la governança espanyola”, i creu que sense la qüestió catalana, ara a Espanya ja hi hauria govern. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa