El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
CSQP diu que l’1-O no serà un 9-N sinó “una cosa més degradada”
  • CA

 

El grup parlamentari de Catalunya Sí Que es Pot (CSQP) ha afirmat que el referèndum de l’1 d’octubre no s’assemblarà al procés participatiu del 9-N, sinó a “una cosa més degradada”. El portaveu parlamentari de la coalició, Joan Coscubiela, així ho ha expressat en una roda de premsa aquest dimarts a la tarda des de la cambra, després de l’acte del matí on JxSí i la CUP han presentat la llei del referèndum. A més, Coscubiela ha opinat que l’exconseller d’Empresa i Coneixement Jordi Baiget, destituït dilluns a la tarda, va explicar el que “pensa tot el Govern”, i ha acusat el president, Carles Puigdemont, de provocar un “tsunami” a l’executiu, comparat amb la “brisa” de la qual gaudeix CSQP.

Coscubiela ha anat més enllà i ha afirmat que les darreres decisions de Puigdemont “afebleixen cada vegada més” el referèndum en comptes d’enfortir-lo, des del punt de vista de suports social i polítics. És per això que el portaveu de CSQP ha exigit al president que comparegui en sessió plenària per presentar, debatre i votar el projecte de la llei del referèndum. En aquest punt, el qui va ser diputat d’ICV al Congrés ha apuntat que, si algú té al cap la “cacicada” d’aprovar la normativa de l’1-O per via única, esquivant així el procés d’esmenes i alterant l’ordre del dia en un ple, “que s’ho tregui del cap”.

 

Els punts en contra de la llei del referèndum

 

En concret, Coscubiela ha descrit que almenys per ara CSQP no veu amb bons ulls la llei del referèndum explicada aquest matí per JxSí i la CUP. Tot i que ha apuntat que ja analitzarà el text quan es presenti com a proposició de llei, el portaveu parlamentari de CSQP ha assegurat que la normativa “incompleix” resolucions del Parlament, “vulnera” clarament l’Estatut, “es confronta” amb la legalitat espanyola i “ignora” tant el dret internacional com els criteris per reconèixer la viabilitat d’un referèndum, així com les recomanacions de la Comissió de Venècia. 

 

Finalment, Coscubiela també ha constatat que Baiget ha estat destituït per dir el que pensa “tot el Govern, començant pel que el propi president està fent, que és no assumir les seves responsabilitats”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa