El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
CSQP defensarà “el referèndum del 80%”
  • CA

 

Catalunya Sí que es Pot s’ha vist obligada a abandonar la zona de confort i a entrar de ple en el debat sobre la celebració d’un referèndum a Catalunya. Després que el president Puigdemont s’hagi compromès a consultar els catalans sobre la independència amb el permís o sense de l’Estat, CSPQ també ha mogut fitxa i enllesteix una proposta de resolució sobre el referèndum perquè sigui tinguda en consideració en el debat de política general que arrenca demà al Parlament.

 

El grup parlamentari liderat per Lluís Rabell no inclourà de forma explícita el concepte “referèndum pactat amb l’Estat” en la seva proposta per tal d’intentar sumar el suport de la CUP i de JxSí, que presentaran una resolució conjunta. En el text que presentaran, remarcaran que “el referèndum no ha de dissenyar-se només per al 48% dels independentistes declarats, “sinó que ha d’interpel·lar massivament a tots els catalans, és a dir, ha de ser un referèndum del 80% dels catalans, que estan a favor del dret a decidir”, han explicat fonts de CSQP a El Món, tot recordant que s’ha d’evitar que el PP, C’s i el PSC facin “boicot” al referèndum. 

 

I pel que fa a la legitimitat del referèndum, expliquen que “no necessàriament ha de venir de l’Estat, menys encara en el context que s’ha generat després del a crisi al PSOE, sinó que pot venir de la comunitat internacional. I comptar també que a Madrid, malgrat que som conscients que no és viable pensar en un diàleg amb el govern espanyol, hi ha un grup parlamentari al Congrés  -Podemos- que pot donar suport al referèndum si es fa en unes determinades condicions de garanties democràtiques”. Ara be, afegeixen que perquè tingui aquest reconeixement, ha de tenir una participació massiva, no només dels votants de la CUP i de JxSí, i tots els catalans, del sí i del no, s’han de sentir cridats a les urnes, perquè no pot tornar a repetir-se un 9-N”. 

 

CSQP està “oberta” a negociar amb JxSí i la CUP la fórmula de referèndum, tenint clar que “la pregunta serà binària, ara no es poden preguntar coses com el federalisme”, però exigeix que abans de la celebració del referèndum “el país tingui un debat serè i profund sobre el model de país, quin país volem construir i que tothom pugui tenir-hi veu”. En aquest punt, el procés constituent des del carrer, hi ha “plena sintonia amb la CUP”, asseguren a El Món fonts del grup parlamentari. “Volem seure a parlar, negociar i recuperar un referèndum per al 80%”, sentencien.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa