El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Cs vol que Torra “no ocupi el seu escó com a diputat· al pròxim ple del Parlament
  • CA

Cs espera que en el proper Ple del Parlament de Catalunya, el 22 de gener, el president de la Generalitat, Quim Torra, “no ocupi el seu escó com a diputat”, atenent el que ha decidit la Junta Electoral Central (JEC), inhabilitant-lo. Així ho ha dit aquest matí a Catalunya Ràdio el president del grup parlamentari de Cs, Carlos Carrizosa. Cs considera que el Tribunal Suprem (TS) no ha aturat la decisió de la JEC, de manera que creu que cal complir-la. Carrizosa afirma que de forma cautelar Torra hauria d’apartar-se i, si passades unes setmanes, si el Suprem desautoritza la JEC podria recuperar el seu lloc, però mentrestant, assegura, res l’eximeix de no complir l’ordre.

El partit taronja ha denunciat a la JEC l’incompliment pel que fa a la inhabilitació i espera que aquest òrgan enviï un requeriment a la Mesa del Parlament. En cas que la Mesa no atengui el requeriment, explica Carrizosa, Cs estudiarà altres mesures a prendre. El PP també va darrere del cas i ja ha anunciat que podria denunciar Torra per un delicte d’usurpació de funcions públiques.

Fonts judicials consultades per ‘El Món’ van assegurar la setmana passada que davant d’un delicte d’usurpació de funcions el jutge instructor a qui arribés la denújncia podria ordenar la intervenció dels Mossos d’Esquadra.

El president del Parlament, Roger Torrent, ha defensat el president Torra i ha enviat un recurs al Suprem contra la decisió de la JEC, òrgan que considera que no pot inhabilitar Torra. El ple del Parlament urgent del 4 de gener va aprovar una proposta de resolució que “ratificava” Torra com a president i diputat del Parlament. A principis de febrer acaba el termini perquè Torra presenti un recurs de cassació contra la decisió de la justícia espanyola d’inhabilitar-lo per l’episodi dels llaços grocs i les pancartes dels presos polítics al Palau de la Generalitat. Precisament, Cs diu que s’està produint ara una situació semblant a aquella i Carrizosa pensa que acabarà amb una nova denúncia per desobediència contra Torra.

Des de la condemna no ferma contra Torra per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) tant el PP com Cs afirmen que el president ja no és ni diputat ni president. La Junta Electoral Provincial (JEP) de Barcelona va declarar vacant el seu escó a favor de Ferran Mascarell. Tant els lletrats del Parlament com un informe dels serveis jurídics de la Generalitat són favorables a Torra i avalen que la JEC no pot inhabiltar-lo. En aquest cas, el PSC està al costat de Torra, i defensa també que el president de la Generalitat no pots ser inhabilitat per la JEC.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa