El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Cs vol impedir que hi hagi mossos fent proselitisme de la independència
  • CA

Cs ha intentat aquest dimecres treure els agents dels Mossos d’Esquadra del carril “separatista”, allà on el partit taronja està convençut que el Govern de Quim Torra intenta situar la policia catalana per avançar cap a la república amb una força armada que li faci costat.

El partit espanyolista ho ha fet a través d’una moció en què s’instava el Govern a transmetre una instrucció a tots els responsables polítics i operatius dels Mossos que els forcés a fer palès en qualsevol referència que la legitimitat de la policia catalana prové del “marc democràtic constitucional” i que els funcionaris policials han de ser lleials “amb el conjunt dels ciutadans de Catalunya i amb totes i cadascuna de les institucions de l’Estat”. Aquest punt de la moció ha estat rebutjat i Cs s’ha quedat sol defensant-lo. En canvi, ha prosperat un punt que instava el Govern a “vetllar per l’absoluta neutralitat política per part de tots els agents” de la policia catalana.

Al mateix temps, s’ha tombat un altre punt que instava la Divisió d’Afers interns a iniciar d’ofici la corresponent informació reservada “quan qualsevol agent del cos actuï a títol personal, per qualsevol mitjà o xarxa social, ultrapassant els límits de l’exercici de la llibertat d’expressió, insultant o menystenint greument a una persona o grup de persones, o instant a provocar situacions que en el desenvolupament del seu treball es veuria obligat a evitar”.

El diputat de Cs Matías Alonso ha defensat que “algú pot pensar que no cal demanar” neutralitat als Mossos però ha assegurat que “hi ha coses en què no es respecta”. Alonso ha dit que hi ha agents amb “conducta impròpia fent ostentació de la seva condició fent servir les xarxes socials des d’on insten a provocar situacions que haurien d’evitar”.

La diputada del PP Esperanza García ha dit en la mateixa línia que ja van advertir fa anys que “l’excessiva politització del separatisme derivaria en una falta de legitimació del cos, de desprestigi i sensació de inseguretat per part de ciutadans no independentistes”.

Per part del PSC, el diputat Carles Castillo ha expressat el seu desacord amb el punt sobre la necessitat de fer una instrucció perquè es forci a acceptar que la legitimitat del cos prové de la Constitució espanyola. “No som independentistes, però no estem d’acord amb aquest punt, que forma part de les dèries de Cs i creiem que la seva actitud no aconsegueix res més que incrementar el conflicte”, ha reblat Castillo.

Els Comuns també s’han mostrat contraris a aquesta intenció de Cs. El diputat Marc Parés ha acusat Cs de fer un “ús partidista de qualsevol tema per atiar el conflicte a Catalunya”, una “estratègia que fa mal a la societat catalana i n’estem cansats”. La mesura proposada per Cs ha estat fins i tot considerada “antidemocràtica” pels Comuns.

ERC i JxCAT també han criticat la proposta de Cs. Des d’ERC se’ls ha recriminat que no hagin fet criticat mai quan agents de la Guàrdia Civil van sortir dels seus llocs de residència l’1-O acompanyats dels crits de l’“a por ellos”. Des de JxCAT s’ha negat que els Mossos estiguin polititzats i s’ha acusat Cs de voler desprestigiar el cos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa