El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Cs presenta una petició de reconsideració per impugnar el ple sobre la monarquia
  • CA

El diputat del grup parlamentari de Ciutadans (Cs) Nacho Martín Blanco ha explicat aquest dijous que la formació ha presentat una petició de reconsideració a la Mesa per la celebració del ple extraordinari sobre la monarquia. En roda de premsa, Martín Blanco ha indicat que la formació vol “impugnar” la sessió prevista per aquest divendres perquè no es pot debatre sobre la monarquia. Cs ha recordat que el Tribunal Constitucional (TC) ja s’ha pronunciat anteriorment sobre la qüestió i ha dit que el més “lògic”, d’acord amb les competències autonòmiques, és que el ple “no se celebri” perquè es contrari a l’Estatut i a la Constitució. També ha retret que s’hagi convocat aquest ple i no el que proposava el seu grup sobre el sistema sanitari.

El diputat ha criticat que el president de la Generalitat, Quim Torra, hagi sol·licitat la celebració d’aquest ple sobre la monarquia enlloc de tractar la situació “dramàtica” que viu Catalunya amb els contagis “disparats” i el sistema sanitari “al límit”. Per això, ha dit que és una “immoralitat” i una “indignitat” la “maniobra” del president Torra. Martín Blanco ha lamentat que en pandèmia Torra “prioritzi” parlar sobre la “confrontació” amb Espanya i el “menyspreu” cap a les institucions.

El diputat de la formació liberal ha advertit que en el passat el TC ja ha dit que un parlament autonòmic no pot debatre sobre la forma d’Estat i que no té la competència per fer-ho. Ha dit que el debat sobre la monarquia és “superflu” i que “no porta enlloc”. Per tot plegat ha destacat que la formació ha presentat una petició de reconsideració en l’admissió a tràmit de la celebració del ple. “Farem tot el possible per evitar-ho”, ha concretat Nacho Martín Blanco.

A banda de presentar la petició de reconsideració, Nacho Martín Blanco no ha detallat si emprendran alguna acció més en cas que la Mesa la desestimi. Tampoc ha certificat si Cs assistirà a la sessió plenària. “Esperem que Torrent tingui un bri de responsabilitat i que decideixi que el ple no se celebri”, ha dit en un inici. Tot i això, posteriorment, ha posat en dubte que el president del Parlament atengui la demanda.

Així mateix, el diputat ha recordat que les institucions no tenen emparat el dret a la llibertat d’expressió perquè aquest, ha dit, correspon a la ciutadania. Finalment, ha subratllat que Cs es reservarà el dret d’actuar judicialment si veuen que els vulneren els drets. “No estem en aquest estadi. Ara presentem una reconsideració perquè no es faci el debat”, ha apuntat.

Sobre les propostes de resolució que el grup presentarà al ple n’hi haurà que emplaçaran el Govern a personar-se en la causa del 3% i acusaran ERC de ser “còmplice” i “coresponsable” dels fets delictius. També apostaran per reconèixer “l’exemplaritat” de Felip VI.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa