Cs i PPC demanen no admetre les resolucions contra la monarquia però la Mesa ho rebutja

Els lletrats adverteixen que alguns punts poden contravenir resolucions del TC

Cs i el PPC han presentat sengles peticions de reconsideració a la Mesa del Parlament perquè no admeti a tràmit algunes propostes de resolució sobre la monarquia fruit del ple que s'ha celebrat aquest divendres. Malgrat aquestes demandes, la majoria independentista de la Mesa ho ha desestimat i les resolucions aniran finalment al ple. Segons fonts parlamentàries consultades per l'ACN, els lletrats de la cambra han advertit la Mesa que alguns punts de les iniciatives presentades podien contravenir les resolucions del Tribunal Constitucional.

Els populars volien retirar del ple la vinculació que ERC fa del rei amb la "laminació de drets del poble català" i la reprovació de Felip VI i "tota la dinastia borbònica" plantejada per la CUP. Així mateix, demanaven que es rebutgés la proposta de resolució presentada conjuntament per JxCat, ERC i la CUP en els punts que declaren que "Catalunya és republicana i, per tant, no reconeix ni vol tenir cap rei", titlla la monarquia de "delinqüent" i es ratifica la "voluntat del poble de Catalunya" de superar el règim monàrquic i constituir una república catalana. El PPC ha esgrimit que cap poder o institució autonòmic té facultats de control polític dels actes del cap d'Estat i que la inviolabilitat del rei "el preserva de qualsevol tipus de censura o control dels seus actes". Alhora, recorda que el TC ja va anul·lar una resolució que reprovava Felip VI, al·legant que el Parlament ho va fer "fora de l'àmbit propi de les seves atribucions".

 

Pel que fa a Cs, han reclamat que es retirin els punts presentats per JxCat que parlen d'"impunitat absoluta per a la corrupció de la monarquia", reproven els magistrats del TC "per haver consagrat aquest marc d'impunitat" i aposten per "l'abolició d'una institució caduca i antidemocràtica com la monarquia". També han impugnat la referència a una "monarquia delinqüent" i una "democràcia intervinguda pel poder judicial", plasmada en una resolució conjunta dels grups independentistes, i a la voluntat dels catalans de "superar aquest règim monàrquic" i "constituir efectivament la república catalana". Com el PPC, han demanat inadmetre el text de la CUP que pretén reprovar Felip VI i la seva dinastia, a la qual acusa "d'impunitat i d'enriquiment il·legítim utilitzant les institucions públiques i les figures institucionals". També l'apartat que vol reprovar la vicepresidenta primera espanyola, Carmen Calvo, per "col·laborar en la fugida de Joan Carles I" i ser "còmplice de la impunitat perpetrada per la monarquia borbònica". Coincidint de nou amb els populars, ha demanat que es reconsideri l'admissió de la referència que ERC fa a la seva iniciativa a la participació del rei en "la repressió i laminació de drets del poble català". Per a Cs, admetre aquests punts suposaria contravenir el Constitucional, que va advertir expressament la Mesa de les "eventuals responsabilitats, inclosa la penal", en cas de desobediència. A més, ha advertit que s'està violant el principi de sobirania espanyola, que recau "sobre tots els ciutadans".

 

Comentaris