El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Cs diu que el Parlament Europeu “no pot convertir-se en un refugi de pròfugs de la justícia”
  • CA

El vicepresident dels liberals europeus i eurodiputat de Cs, Luis Garicano, ha explicat aquest dimarts que el partit ha enviat un informe jurídic al president del Parlament Europeu, David Sassoli, que afirma que la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre Junqueras “no té com a conseqüència que Puigdemont i Comín puguin ser considerats eurodiputats de ple dret”. Segons ha dit Cs, el Parlament Europeu “no pot convertir-se en un refugi de pròfugs de la justícia” i els dos electes de JxCat no poden accedir al càrrec “de forma fraudulenta”. “És fonamental aclarir el que la sentència no diu”, ha afirmat Garicano, que creu que el TJUE no reconeix “en cap cas” a Puigdemont i Comín com a eurodiputats de ple dret.

A la carta, que signa el grup parlamentari de Cs a l’Eurocambra –on hi ha, entre d’altres Jordi Cañas- els eurodiputats taronja avisen Sassoli que “una decisió precipitada” sobre el cas de Puigdemont i Comín podria “contravenir obertament el que estableixi el Tribunal General per aquest mateix cas”. Aquest tribunal, de rang immediatament per sota al TJUE, té pendent un recurs de Puigdemont i Comín sobre el seu accés a l’Eurocambra. Amb tot, amb la publicació de la sentència del TJUE, el propi tribunal va advertir que unes primeres cautelars de Puigdemont i Comín per accedir a l’Eurocambra que s’havien rebutjat s’havien de revisar de nou.

Segons Cs, però, l’independentisme “ha posat en marxa la seva fàbrica de desinformació” i “ha venut la sentència del TJUE com una victòria” que, en el seu parer, no és tal. Així, Cs advoca perquè Puigdemont i Comín no puguin “gaudir de retribució, participar en les tasques de les comissions parlamentàries o votar en el ple”. La sentència del TJUE, per Cs, “simplement estableix que l’eurodiputat-electe Oriol Junqueras tenia immunitat per desplaçar-se fins al Parlament Europeu quan es trobava en situació de presó provisional”. Amb tot, afirma que ara que ha estat “condemnat en ferm” i “no pot quedar exempt de la pena de presó”.

En tot cas, per Cs, “els casos de Puigdemont i Comín són substancialment diferents” al de Junqueras perquè “han de ser entregats a la justícia espanyola per delictes greus”. Garicano afirma que “Cs treballarà perquè no es produeixi un frau de llei per part d’aquells que pretenen convertir el privilegi de la immunitat en impunitat”. Al conèixer la sentència del TJUE, el president del Parlament Europeu, David Sassoli, va instar Espanya a complir-la i va permetre que Puigdemont i Comín poguessin entrar a la cambra i recollir les credencials provisionals d’eurodiputats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa