Creix el suport a què una Catalunya independent s’integrés a l’OTAN

La meitat de catalans, a favor de tenir unes forces armades

Una Catalunya independent hauria de tenir forces de defensa, participar en missions de pau i integrar-se a l’OTAN. Aauesta és la conclusió de l’enquesta Òmnibus de GESOP, elaborada per a la Societat d’Estudis Militars, a la que ha tingut accés El Món. La mostra, realitzada amb 1.605 entrevistes durant el 21 i el 25 d’octubre, constata que la meitat dels catalans estaria d’acord en tenir unes forces de defensa similars a d’altres països europeus en cas que Catalunya esdevingués un Estat.

 

Concretament, un 49,6% apostaria per tenir forces de defensa; un 38,7% no i un 11,7% no ho sap o no ho contesta. Unes xifres superiors a les del juliol passat, última enquesta de la sèrie. Precisament, en aquell òmnibus, la xifra de favorables a tenir forces armades era del 40,7%; la de no tenir-ne, un 40,9% i els indecisos o que no opinaven s’enfilaven al 18,4%. Ara bé, la xifra actual és molt propera, però superior, a la del juliol de 2017, quan el suport a tenir forces armades era del 47,2%, la de no tenir-ne s’establia en el 40,5% i un 12,3% s’incardinava en el no ho sap o no contesta. Els votants de JxCAT i d’ERC són els més favorables aquesta opció i en canvi la CUP i Cs, els més contraris.

 

 

Pel que fa a la participació d’aquestes virtuals forces de defensa en missions de pau, el suport és aclaparador. Un 73,4% són partidaris a involucrar-se en aquest tipus d’operacions, davant un 17,3% que no ho voldrien i un 9,2% que no ho saben o no ho contesten. Però, la internacionalització d’aquestes missions té suport, però no tant, si s’emmarquen en l’estructura de l’OTAN. Així, un 46,4% dels enquestats són partidaris d’integrar-se en l’estructura de l’Aliança Atlàntica si Catalunya fos un país independent; un 35,6% no ho seria i un 18% no sap quina posició prendria o no ho vol respondre. Aquest percentatge de suport és superior a de juliol de 2017, quan es reduïa a un 39,5%, però inferior al de fa dos anys quan els partidaris d’integrar-se a l’Aliança Atlàntica s’enfilava al 53,1%.

 

 

Comentaris (6)
Sónia-Lucerna(Suïssa) Fa 1 mes
Ens em d'espabilar i tenir el nostre cos de defensa. Jo visc i sóc suïssa i aqui tenim el nostre exergit i tot funciona perfecta!!!
Josep Fa 1 mes
Una enquesta d'aquest tipus ha d tenir un minim de 10 mil mostres. La q presenteu es llençar els diners. Aixó em semble. Salut
Fat Boy Fa 1 mes
El que hem de tenir es una força de missils nuclears que allunyin les idees brillants dels nostres veins. I disposicio inequivoca de fer-les servir, es clar. La resta es peccata minuta.
Max Fa 1 mes
Considerant que amb la independència no podrem canviar de veí, caldrà tenir unes forces armades amb capacitat suficient per defensar-nos. Potser una part professional, pels sistemes de gran complexitat tecnològica i unes milícies ciutadanes ben armades i entrenades, el model suís m'agrada. En principi estic en contra de formar part de la OTAN però potser no ens tocarà altre remei, atesa la nostra situació geogràfica.
Tantal Fa 1 mes
Estar a l'OTAN implicaria que l'exercit espanyol podria campar per Catalunya com li planyés i ningú podria impedir-ho. Millor tenir exèrcit propi e intervenir en missions de Pau de l'ONU.
Yo prefiero entrar en el G5 Fa 1 mes
Y desarrollar nuestro propio programa espacial.