El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Costa (JxCAT): “Amb Torrent el conflicte és la divergència estratègica en la defensa del Parlament”
  • CA

Després de l’enèsima polèmica parlamentària entre JxCAT i ERC, ara en ocasió d’una conversa mantinguda entre Josep Costa (JxCAT) i Joan Garcia (Cs) que es va escoltar a la Mesa virtual, i que s’ha acabat convertint en un nou enrenou entre els dos socis de Govern, amb peticions de dimissions incloses per part dels republicans, Josep Costa conversa amb el Món. Vol defensar la seva “honorabilitat” davant de qui l’acusa de voler pactar amb Ciutadans per perjudicar Roger Torrent. “Defenso la sobirania del Parlament, la independència de Catalunya i la gestió transparent de la cosa pública”, explica, molest pel fet que alguns mitjans han intentat crear una nova crisi. “El president Torrent no m’ha traslladat cap malestar ni cap queixa”, diu. 

 

De què parlaven exactament vostè i el vicepresident segon del Parlament, Joan García, de Cs, abans de començar la Mesa de dimarts passat que ha incendiat les xarxes socials i ha tornat a posar en el punt de mira les relacions JxCAT-ERC a la cambra?

Abans voldria fer una consideració prèvia. Vull demanar disculpes als ciutadans, perquè amb la greu crisi sanitària que tenim i amb tanta gent que ha perdut la vida, no hauríem d’estar parlant d’això. Hauria de ser una anècdota sense més conseqüències, perquè la conversa està dins la més absoluta normalitat parlamentària. S’ha fet una campanya presentant una versió dels fets absolutament esbiaixada, fora de context i maliciosa.

Qui ha fet aquesta campanya? A la reunió hi havia representants d’ERC però també de l’oposició.

Qui ho hagi vist podrà identificar qui ha participat en la campanya.

En tot cas, per què trucava vostè a Joan García?

Ell és vicepresident com jo, tots dos gestionem l’àrea econòmica. Tradicionalment, el control de la gestió econòmica del Parlament, la comptabilitat, es comparteix entre els dos vicepresidents, un dels partits de Govern i un de l’oposició. I Cs és el principal partit de l’oposició.

Si la CUP hagués estat el cap de l’oposició, aquesta trucada seria amb la CUP?

Exacte. I aquest és el funcionament normal.

Però l’acusen d’haver pactat amb Cs per atacar el president Roger Torrent.

La meva funció amb aquesta trucada no era fer cap pacte ni fer política, sinó aconseguir el consens que prèviament havíem fixat com a necessari per fer la donació dels dos milions d’euros per investigar sobre la Covid-19.

Vostè no va parlar amb Joan García d’ “evitar la foto de Roger Torrent amb Pere Aragonès” i que en poguessin treure rèdit polític perquè la donació es farà al Govern perquè la gestioni?

Evidentment es parla de la necessitat d’evitar actes protocolaris i de no donar un xec en blanc al govern, perquè la proposta s’ha de consensuar. Però les paraules que s’han publicat no són exactes.

Què va dir?

El que estàvem parlant era una proposta de fer un repartiment d’uns diners que el Parlament va acordar entregar al Govern, i per evitar suspicàcies, i per demanda expressa d’alguns partits de l’oposició, es vol fer un control i seguiment de com es gestionen i s’inverteixen aquests diners, perquè lògicament són diners del Parlament i no es vol que amb aquests diners se’n pugui fer un ús que no representi el conjunt de les forces polítiques. En aquesta conversa parlàvem de com es fiscalitzaria aquesta despesa. És evident que per part de l’oposició hi havia suspicàcies que es pogués fer un ús propagandístic d’aquests diners.

Un ús propagandístic per part del president del Parlament i del vicepresident Aragonès?

Per part de qualsevol persona, entitat o organisme que fos beneficiària d’aquests diners. Tot comença perquè inicialment els grups de l’oposició no estaven d’acord que els diners anessin al Govern, sinó que pensaven que s’havien d’entregar directament a hospitals i centres de recerca. Però un informe de l’auditoria de comptes va dir que no es podia fer així i que l’única manera era donar-los al Govern. I com repartir aquests diners és exactament el que estàvem parlant a la reunió de la Mesa de dimarts passat. Si a mi se m’encarrega una cosa que ha de ser per consens, suposo que tothom entendrà que jo he de parlar amb tothom, sigui oposició, sigui aliat de Govern. I especialment, he de parlar amb l’altre vicepresident, que no per voluntat meva, sinó per tradició i per voluntat expressa del president Torrent, tenim compartides les competències en gestió econòmica.

Pla mitjà del president del Parlament, Roger Torrent, i el vicepresident primer, Josep Costa, presidint el ple del debat de política general el 9 d'octubre del 2018

El president del Parlament, Roger Torrent, i el vicepresident primer, Josep Costa

Diria que només hi ha un problema de comunicació entre vostè i el president Roger Torrent, o són discrepàncies polítiques? És evident que no hi ha una relació especialment fluida, tot i que les formacions que vostès representen són sòcies al Palau de la Generalitat.

En aquest cas hi ha hagut una perfecta gestió de la qüestió. La proposta de destinar els dos milions a la Covid-19 a través del Govern es va aprovar per unanimitat, i per tant, entenc que no hi ha cap problema.

Li preguntava per la comunicació més enllà d’aquest episodi.

El que hi ha en aquesta legislatura tothom n’és perfectament conscient i coneixedor: hi ha una falta de coincidència en les estratègies per defensar la sobirania del Parlament de Catalunya, entre JxCAT i ERC, però també entre JxCAT i la resta de grups polítics. Quan s’ha posat en qüestió la sobirania, patint els pitjors atacs, com les investidures, la suspensió de diputats o l’acta del president Torra, JxCAT ens hem quedat sols defensant la sobirania del Parlament. I m’agradaria afegir que rebutjo que es caracteritzi la falta de coincidència estratègica reduint-la a un problema de comunicació o de relació personal, quan és un problema de gran magnitud política. De fet, amb Roger Torrent el conflicte és la divergència estratègica en la defensa de la sobirania del Parlament.

En tot cas, Josep Costa ha parlat amb Roger Torrent després de la Mesa de dimarts?

Després de la conversa amb el Joan García que va sentir tota la Mesa, vam tenir la reunió amb perfecta normalitat, amb algun somriure per l’anècdota del micròfon obert, sense cap retret ni cap signe de malestar. Es va arribar a l’acord i es va consensuar per unanimitat. Vaig acabar la reunió amb la plena tranquil·litat que no havia passat res.

Però ha parlat amb Roger Torrent després que alguns mitjans hagin publicat com va anar, segons una versió, la conversa?

Jo directament no he parlat el president Torrent, perquè ell sap perfectament tot el que va passar i no li he d’explicar res perquè ho va sentit tot. El president Torrent no m’ha demanat cap explicació perquè sap perfectament com funciona el Parlament i quins acords hem traslladat a les actes i a l’opinió pública. No hi ha cap malentès per aclarir amb el president Torrent.

No li consta que estigui molest i la relació és la mateixa?

Estrictament la mateixa. De fet, no m’ha traslladat cap malestar ni cap queixa. De fet, no té cap motiu per tenir cap queixa ni cap malestar.

La pilota s’ha fet grossa no pas per voluntat del president del Parlament?

S’ha magnificat i s’ha tergiversat, i s’ha fet una campanya en la qual jo em veig arrossegat, després d’uns dies de no voler-ne parlar, perquè és absolutament improcedent estar-ne parlant amb la greu crisi en què ens trobem, per defensar la meva honorabilitat i el meu compromís amb la sobirania del Parlament, la independència de Catalunya i una gestió transparent de la cosa pública. Com que tot això s’ha atacat, m’he de defensar.

Hi ha interès per part d’algú a posar més llenya al foc a la relació ja complexa en el món independentista?

Hi ha molta gent que hi suca pa, en aquesta polèmica.

Li han demanat la dimissió a les xarxes socials persones de l’àmbit d’ERC, inclosos diputats i càrrecs orgànics del partit. S’ho planteja?

No tinc intenció de dimitir ni de demanar dimissions.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa