El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Cospedal a Barcelona: “La unió fa la força”
  • CA

 

La ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal ha assegurat aquest dilluns a Barcelona que el govern espanyol seguirà “treballant per aproximar posicions sempre, defensar el que ens fa caminar junts i ens uneix, deixar de banda el que ens separa, perquè la unió fa la força i la divisió va donar lloc al refrany ‘divideix i venceràs'”. En aquest sentit, ha dit que “la unió no està renyida amb la diversitat”.

 

Cospedal ho ha dit durant un discurs a la seu del Govern Militar a Barcelona, davant de l’estàtua de Colom, on ha destacat “l’important paper” de Catalunya en la història militar espanyola. La ministra ha assegurat que l’exèrcit espanyol defensa “a les portes dels caus” dels terroristes la seguretat, la llibertat, la convivència en pau i l’estat del benestar tant dels catalans, com dels sevillans o els castellans. En aquest punt, ha dit que no es pot contraposar la defensa i la seguretat a l’estat del benestar, perquè “sense seguretat no hi hauria educació, sanitat pública o pensions”. Així mateix, ha dit que “és un risc intentar actuar aïlladament” en l’escena internacional.

La ministra ha fet una defensa aferrissada de les forces armades i del seu paper en la lluita contra el terrorisme internacional, cosa que, segons ella, permet preservar la llibertat i l’estat del benestar a Europa. Però per fer-ho, també ha defensat les aliances a nivell d’OTAN i Unió Europea. En aquest punt ha dit que “hi ha un augment exponencial de la vulnerabilitat” i és “un risc actuar aïlladament”, però ha defensat la importància d’una defensa militar a nivell europeu. “No podem confiar la nostra seguretat en tercers, els avenços a la Unió Europea eren inimaginables fa pocs mesos”, ha dit en referència al distanciament militar entre la UE i els EUA del president Donald Trump.

 

Cospedal ha fet aquest discurs just abans de visitar una exposició a la seu del Govern Militar. Titulada ‘Enginyers, soldats i savis’, la mostra ja ha rebut 23.000 visitants l’últim any i mostra les fites de l’enginyeria militar espanyola dels últims segles. La mostra té 80 peces i ocupa 266 metres quadrats repartits en tres sales, que es volen ampliar a quatre així com al pati de l’edifici per convertir-lo en un petit museu militar que supleixi el de Montjuïc.

En la seva intervenció, la ministra ha explicat que la mostra vol demostrar la importància dels catalans en la història militar espanyola, que ha lligat a la història de “més de 500 anys” de la formació de l’estat espanyol modern. També ha instat les empreses catalanes a participar de la política de defensa i per això hi havia diversos empresaris presents a l’acte.

 

L’acte ha acabat amb un minut de silenci en record de l’atemptat d’ETA a l’Hipercor, del que avui fa 30 anys.

 

Prèviament a la visita a l’exposició, Cospedal ha reunit la cúpula de l’exèrcit a Barcelona setze anys després de l’ultima vegada i per primer cop des del 2012 fora de Madrid. Al Palau de Capitania General, el cap de l’Estat Major de l’Exèrcit de Terra, el general Francisco Javier Varela, ha rebut la ministra, juntament amb l’inspector general de l’Exèrcit de Terra, el tinent general Fernando Aznar, com a màxima autoritat amfitriona. Aquest òrgan col·legiat amb funcions assessores i consultives del ministeri i del cap de l’Estat Major de l’Exèrcit es convoca unes set vegades l’any, normalment a la Caserna General de l’Exèrcit, a Madrid. També té competències en personal, com ascensos, avaluacions o cursos de capacitació. Està format per setze membres. A més del cap de l’Estat Major de l’Exèrcit, l’integren tots els tinents generals de l’Exèrcit de Terra en situació de servei actiu, actualment tretze.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa