El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Coscubiela (SíQueEsPot) exigeix presentar la llei que empara el referèndum
  • CA

 

El portaveu de SíQueEsPot al Parlament, Joan Coscubiela, ha exigit aquest divendres al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que deixi de “marejar la perdiu” amb la data i la pregunta del referèndum i presenti el que el seu grup considera més important: la llei amb la qual pensa emparar aquesta consulta.

En roda de premsa des de la Cambra, ha afirmat que l’anunci de la data i la pregunta que ha fet el president català és “fum, fum, fum” mentre no aclareixi amb quina norma pensa celebrar aquesta votació. “Hem assistit a una escenificació política sense cap contingut efectiu. Avui la notícia no és que s’anunciï la data i la pregunta del referèndum, sinó que tot continua en la més absoluta foscor”, ha criticat.

 

Coscubiela ha rebutjat valorar la idoneïtat de la data (1 d’octubre) i de la pregunta (‘Voleu que Catalunya sigui un Estat independent en forma de república?’), en considerar que primer el Govern ha d’aclarir com pensa convocar aquest referèndum.

 

L’anunci d’aquest divendres és per SíQueEsPot un “acte publicitari de consum intern”, i ha advertit que enlloc del món s’ha fet un referèndum democràtic i amb garanties quan, a quatre mesos de la votació, no se sap amb quina llei es farà.

 

Per a Coscubiela, la falta de llei sobre el referèndum deixa totes les incògnites a l’aire: quin marc legal l’empararà; quin serà l’administració electoral independent; el cens electoral; si hi haurà una campanya amb igualtat d’oportunitats; si hi haurà punts de votació a tots els municipis i si els funcionaris tindran garantits els seus drets.

 

Els fonaments, no la xemeneia

 

“En definitiva, només ens falta saber-ho tot i avui no hem sabut res”, segons Coscubiela, que considera que el Govern, amb l’anunci de la data i la pregunta, ha presentat la xemeneia de la casa, quan el que hauria d’haver fet primer són els fonaments.

 

També ha recordat que el seu grup i JxSí van pactar una moció recent que comprometia el Govern a trobar l'”aval” de la Comissió de Venècia al referèndum català, un organisme que es pronuncia sobre lleis i reformes constitucionals, no sobre dates i preguntes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa