El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Un corrent intern d’ERC demana una altra votació sobre la proposta de Sánchez
  • CA

El corrent intern d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) Col·lectiu Primer d’Octubre ha demanat una segona votació sobre la proposta concreta que Pedro Sánchez faci al partit per aconseguir tirar endavant la investidura del candidat del PSOE a la presidència del govern espanyol. Ho ha dit l’endemà que s’hagi fet públic que el 70% de la militància va participar a la consulta dels republicans sobre si s’ha de negociar o no amb Sánchez, i que el 94,6% dels votants digués que no si abans no hi ha una taula de negociació per resoldre la crisi entre Catalunya i Espanya. El col·lectiu considera “molt satisfactoris” aquests resultats i alerta que l’acord ha de tractar “sobre el conflicte polític amb l’Estat”.

Els resultats reforcen el convenciment del col·lectiu sobre “la importància” de donar veu a la militància i espera que “serveixi de precedent” per fer que les consultes telemàtiques siguin “la norma i no l’excepció”. També opina que el resultat de la consulta ha estat “inapel·lable”, i que el posicionament de la militància “contrasta” amb la posició del partit al Congrés després de les eleccions del 28-A quan “era favorable a una investidura sense contrapartides”. Per això ara alerta que “en cap cas” es pot pensar en investir Sánchez sense l’existència prèvia d’un acord que, “seguint amb allò expressat per la militància en la pregunta”, ha de tractar sobre el conflicte polític amb l’Estat.

En concret, el Col·lectiu demana que aquest acord inclogui “respecte” al dret a l’autodeterminació de Catalunya, “l’alliberament de tots els presos polítics”, “l’anul·lació” de les causes contra els exiliats i el “cessament de la persecució política”, especialment la posterior a les manifestacions en contra de la sentència de l’1-O. I en aquest sentit, el corrent intern del republicans alerta que no acceptarà que l’Estat plantegi un referèndum “sobre presumptes millores de finançament autonòmic, blindatges competencials o altres promeses de reforma de l’estructura territorial que no poden substituir un referèndum d’autodeterminació”.

És per això que consideren “convenient” que “just abans de la votació de la investidura” es torni a convocar la militància perquè “amb ple coneixement de causa i amb una pregunta clara” es manifesti sobre el sentit del vot a la investidura de Pedro Sánchez.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa