El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Cop de mà del conseller del 155 a Trapero
  • CA

Més red-bull per a la defenses del judici a la cúpula d’Interior celebrat aquest matí a l’Audiència Nacional. De fet, el principal beneficiat ha estat Josep Lluís Trapero tot i que els darrers testimonis de la vista no eren pas demanats per la defensa del Major. A més, ha estat l’últim en enfilar-se a l’estrada tot i el ser un pes pesant en l’administració de l’Estat. De fet, en el ferro de l’Estat, Juan Antonio Puigserver, l’advocat de l’Estat que exerceix la poderosa secretaria general Tècnica d’Interior conegut a Catalunya per ser el conseller d’Interior durant l’aplicació del 155.

 

Puigserver ha assegurat al Tribunal que durant la Junta de Seguretat del 28 de setembre no va tenir “cap element objectiu” ni va veure res que pogués “inferir” la connivència del Major amb el president Carles Puigdemont ni amb el procés sobiranista. De fet, ha centrat que l’únic que va defensar el referèndum va ser el president i cap més dels assistents. En aquest sentit, ha destacat que “l’únic que recordava de la intervenció del Major a la reunió va ser la seva preocupació pels principis d’actuació policial davant persones vulnerables”.

 

Puigserver també ha brandat l’actuació del tinent coronel Diego Pérez de los Cobos durant la Junta. De fet, ha explicat que el coordinador va ser molt “insistent” en com seria l’ús de la força. “El Major va replicar que seria un ús moderat i sempre pensat per repel·lir atacs”, ha detallat seguint els principis d’actuació policial i seguint les pautes de la magistrada Mercedes Armas que va ordenar aturar el referèndum amb aquesta petició.

 

Ajuda també a Puig i Soler

 

El testimoni, però, s’ha assegut a l’estrada a petició de la defensa de Cèsar Puig. Amb un interrogatori, curtet, al peu i intel·ligent, l’advocat Fermin Morales, li ha fet explicar que el seu nomenament pel 155 va ser a través d’un “doble instrument legal”: un decret per fer de secretari i un altre per fer de director general de la policia.

 

En aquest sentit ha remarcat que en cap dels dos casos tenia funcions operatives. Així, ha definit el lloc de Puig com una plaça de perfil “tècnic”i de “gestió”. “Seria com un subsecretari tècnic d’un ministeri”, ha comparat per eliminar la comparació que la fiscalia fa constantment amb el número dos d’Interior, el Secretari d’Estat de Seguretat. Així mateix, n’ha remarcat la disponibilitat de Puig per fer el traspàs de poder.

 També ha constatat que durant la seva gestió el comandament operatiu va recaure sobre el comissari Ferran Lòpez, perquè un director no té escala de comandament. El fiscal Pedro Rubira li ha preguntat sobre per què van destituir el Major com a cap del cos. La resposta ha estat de traca i mocador i ha obligat a la retirada del fiscal: “Si responc seria fer una suposició”.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa