El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Cop a una xarxa d’universitaris xinesos que fingien ser turistes per aconseguir el ‘tax free’
  • CA

 

La Guàrdia Civil ha detingut deu persones d’origen xinès i residència legal a l’Estat espanyol i n’investiga deu més, en la seva majoria universitaris, per suposadament fingir ser turistes per beneficiar-se del ‘tax free’, que permet als residents de fora de la Unió Europea comprar articles sense pagar l’IVA. Segons ha informat aquest divendres l’Institut Armat en un comunicat, el grup va obtenir suposadament uns guanys superiors als 100.000 euros, i se’ls atribueix els suposats delictes de pertinença a grup criminal, estafes continuades i falsedat documental. La investigació s’ha desenvolupat durant els últims mesos després que la Guàrdia Civil de l’Aeroport de Barcelona detectés anomalies en més de mig centenar de formularis de devolució dels imports de l’IVA a través del tràmit duaner denominat ‘tax free’

Els formularis de devolució de l’IVA irregulars presentaven el denominador comú que les persones que s’havien beneficiat de la restitució de l’impost eren passatgers xinesos acollits al règim de viatgers, i en ells es reflectien compres a Barcelona, encara que el segell de ‘tax free’ de la Guàrdia Civil constava posat en l’aeroport d’Adolfo Suárez Madrid-Barajas. Segons la Guàrdia Civil, que els documents haguessin estat segellats a Madrid però dipositats en l’oficina de l’empresa de Barcelona encarregada de realitzar la seva tramitació delatava una pràctica, si més no, il·lògica. En estudiar la identitat de les persones que havien obtingut aquestes devolucions, els agents van descobrir que els implicats eren sobretot estudiants, en la seva majoria de turisme i econòmiques, de les universitats de Barcelona i Màlaga.

 

 

Aquestes persones, a més de la devolució de l’IVA de les compres i el frau de les quals s’estima en uns 100.000 euros per compres d’articles valorats en més de 500.000 euros, van obtenir beneficis en revendre aquests productes al mercat xinès triplicant el seu valor. Els investigadors sospiten que el que feien aquests estudiants era estampar en els formularis un segell fals, evitant així el tràmit duaner que hagués fet impossible l’obtenció de la devolució de l’IVA dels articles que havien adquirit. Dels investigats, quatre d’ells tenen residència a Barcelona i la resta viuen a La Llagosta, Corbera de Llobregat, Badalona i Sabadell, i també a Madrid i Salamanca.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa