Una consultora d’intel·ligència espanyola relaciona coronavirus amb el “separatisme català”

Informe de l’Institut de Seguretat i Defensa acusa l’independentisme “d’aprofitar la crisi del COVID per avançar en el seu projecte”

Nova acusació contra l’independentisme. La consultora d’intel·ligència i geostratègia Instituto de Seguridad y Cultura ha publicat un informe a data dos d’abril on relaciona la crisi sanitària amb l’independentisme. Amb el títol “Crisis del coronavirus: La Desinformación del separatismo catalán como desafío estratégico para España”, l’analista Nicolás de Pedro, Senior Fellow de The Institute for Statecraft, acusa l’independentisme “d’aprofitar la crisi del coronavirus per avançar en el seu projecte”.

 

La tesi de Nicolás de Pedro és que l’independentisme amb la crisi sanitària “tracta de deslegitimar la democràcia espanyola” a través de la internacionalització del procés. Com exemple d’aquesta idea per l’analista és l’entrevista al president Quim Torra a la BBC del passat 19 de març. De Pedro, entèn que el coronavirus s’incardina en una “qüestió estructural i estratègica” i s’ha d’aturar perquè, en cas contrari, “el trencament de l’ordre territorial no és en absolut, un escenari que resulti inconcebible”.

 

L’informe de 18 pàgines, basa gran part del seu argumentari en la tesi de la desinformació i en els missatges a les xarxes de lideratges polítics i socials del procés. Si fa o no fa, com els atestats de la Guàrdia Civil contra el procés. Així hi inclouen com a prova del relat de la desinformació del virus provocada per l’independentisme per tuits sobre el coronavirus de l’exvicepresident Josep-Lluís Carod-Rovira, del regidor de la CUP a Vic, Joan Coma; de la tuitaire Gallifantes; de Michel Fanès -que defineixen com “independentista català francés”-;  Mark Serra activista;  Òmnium Cultural; del 3/24 o fins i tot, del compte fake satíric “Xat de Sant Esteve de les Roures”.  També tuits de Govern o de consellers com Miquel Buch o Jordi Puigneró.

 

El capítol 3, titulat “desinformació i internacionalització del procés independentista català”, l’analista argüeix que “el procés no es pot entendre sense la seva dimensió informativa”. “El procés ha tingut molta simulació, impostura i ambigüitat, però si alguna cosa ha quedat constatada en el darrer lustre és que les notícies falses generen efectes reals”, indica De Pedro. en aquest sentit, repeteix la tesi de la manipulació informativa, amb una “hegemonia que s’alimenta a si mateixa promocionant i subvencionant als afins i expulsant, progressivament, als dissidents”.

 

 

Al relat de l’informe, torna a sorgir la famosa “ingerència russa”, amb detalls com la motivació que tenia el Kremlin en el procés. Ara bé, alerta que el “relat independentista ha penetrat amb força en l’opinió pública internacional”. Per això reclama a l’Estat estar a l’aguait davant d’intervencions del president Torra demanant la “intervenció exterior” per aturar el virus a Catalunya a través del confinament. Segons la seva anàl·lisi bona part de l’independentisme ha comprat la idea que “el coronavirus ve i es culpa de Madrid”. En aquest sentit, opina que “des de la Generalitat s’està tractant de fixar en l’imaginari nacionalista una narrativa insidiosa de to conspiratiu que pot enverinar la convivència cívica, tractant, alhora, de difondre-la internacionalment”.

 

Com a conclusió final, De Pedro demana estar amatents per comprovar quin “és l’impacte en la convivència a mig i llarg termini” arran del relat independentista amb el coronavirus. “No es pot ser gaire optimista”, retreu i  fins i tot, avisa que cal “preguntar-se si el temps i la demografia juguen a favor d’Espanya o de l’independentisme”.

 

 

Comentaris