El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El govern espanyol aprova portar al TC la investidura de Puigdemont
  • CA
Soraya Saénz de Santamaría
Soraya Saénz de Santamaría | ACN

 

El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ha confirmat que el Consell de Ministres ha aprovat portar al Tribunal Constitucional la investidura de Calres Puigdemont, malgrat l’opinió contrària del Consell d’Estat. Amb Méndez de Vigo compareix la vicepresidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaría. Méndez de Vigo ha dit que en les darreres setmanes els independentistes han xocat “amb la realitat de l’Estat de dret, que té armes i capacitat per frenar qualsevol violació del mateix”. Ha insistit que també “han xocat amb la realitat internacional perquè cap govern democràtic els dona suport”, fent referència al viatge de Puigdemont a Dinamarca aquesta setmana. Méndez de Vigo també ha subratllat que l’independentisme ha xocat “amb la realitat econòmica, ja que deien que la DUI no tindria cap repercussió i, en canvi, l’empobriment ha tingut lloc així com també el trencament de la concòrida i la convivència a Catalunya”. El portaveu del govern ha dit que l’Estat farà servir tots els seus recursos per evitar situacions com la que es va produir al Parlament de Catalunya el 6 i 7 de setembre passat quan es van aprovar les lleis de desconnexió.

 

Sáenz de Santamaría ha dit que “el govern té entre les seves obligacions defensar Espanya i l’Estat de dret i el compromís absolut amb la legalitat i la Constitució, és el que hem fet fins ara i en tot moment”. La vicepresidenta ha remarcat que “tenim el compromís polític i el deure constitucional de fer tot el que estigui legalment a les notres mans per evitar que la legalitat es vulneri amb tot el respecte als procediments legals”. L’Estat impugna la candidatura de Puigdemont i creu que el ple d’investidura tampoc s’ha de poder celebrar.

 

Sáenz de Santamaría ha manifestat que “amb tot el respecte pel Consell d’Estat”, el govern espanyol creu que ha d’utilitzar “tots els instruments que la llei i la Constitució que algú que està fugit de la justícia voluntàriament de forma il·legítima ser investit i posar-se al capdavant d’un govern autonòmic”. Amb la petició de suspensió del ple d’investidura el govern espanyol reclama que no es produeixi una investidura en què el candidat sigui Carles Puigdmemont. L’Estat, ha dit Sáenz de Santamaría, deixarà en mans de Roger Torrent buscar una candidat alternatiu “que compleixi els requisits”.

La vicepresidenta ha argumentat que Puigdemont no pot ser candidat perquè “està en cerca i captura en territori nacional pels delictes de rebel·lió, sedició, malversació de fons públics, prevaricació i desobediència, delictes pels s’ha negat a retre comptes davant del Tribunal Suprem, que son molt greus i van contra la pròpia democràcia i les institucions de l’Estat”. Davant la possiblitat que Oriol Junqueras pogués ser un candidat alternatiu, la vicepresidenta ha dit que és una decisió que no correspon al govern sinó a la justícia.

 

La vicepresidenta ha insistit en què Puigdemont s’ha posat “voluntàriament en aquesta circumstància”. Sobre l’informe del Consell d’Estat ha dit que el govern respecta els seus criteris jurídics, “però el seu dictamen, analitzant-lo amb interès, no és vinculant pel govern”. Ha afegit que el govern de Rajoy “té arguments legals suficients per assumir el compromís polític d’usar tots els instruments legals per evitar que Puigdemont pugui continuar amb aquest desafiament a l’Estat de dret i a la legalitat perquè la nostra obligació és defensar la legalitat i la democràcia”.

 

Sáenz de Santamaría ha dit que “la primera obligació de Pugidemotn és posar-se a disposició del Suprem i si no ho fa ell ho faran les forces de seguretat de l’Estat” de manera que “no està en condicions de ser presentat com a candidat”. La vicepresidenta ha remarcat que aquesta candidatura pot “vulnerar els principis democràtics” i que el recurs és “en defensa de la legalitat i la Constitució”.

Preguntada per si el recurs del govern pot agreujar el problema a Catalunya, Sáenz de Santamaría ha dit que “el govern pren decisions en defensa dels drets de tots els ciutadans i també de tots els catalans” i ha comentat que “hi ha molts ciutadans a Catalunya que consideren que s’ha de tornar a la normalitat institucional i la convivència”. “La recuperació de la normalitat institucional, que és molt desitjable, neix del respecte a la llei”, ha afegit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa