El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Congrés convalidarà el decret econòmic de Sánchez
  • CA

El Congrés dels Diputats convalidarà el decret econòmic i social que va aprovar el govern espanyol el 31 de març que inclou una cinquantena de mesures, entre les quals, el paquet sobre el lloguer, la moratòria de cotitzacions per a autònoms i el subsidi per a treballadores de la llar. PP, Vox, ERC, JxCat, el PNB, EH Bildu i el BNG s’abstindran mentre que Cs, Terol Existeix i Compromís se sumaran al ‘sí’ de PSOE i Unides Podem. La CUP votarà en contra. En línies generals, l’oposició ha criticat la “improvisació” de l’executiu i ha considerat el decret “insuficient” i “poc consensuat”. La vicepresidenta tercera i ministra d’Afers Econòmics, Nadia Calviño, ha afirmat que “completa la xarxa de seguretat que s’ha anat teixint”.

Calviño ha defensat al debat d’aquest dijous a la tarda que és el decret 11/2020 és “ampli” i “complex” per donar resposta a diferents tipus de necessitats derivades de la crisi del coronavirus. Calviño ha aprofitat la seva intervenció per fer una crida a una “resposta comuna més decidida” en l’àmbit europeu. La vicepresidenta, que participa després d’aquest punt del ple a la reunió de l’Eurogrup, ha dit que s’aprovarà una “xarxa de seguretat” per a empreses de 500 MEUR però ha dit que “no és suficient”. Calviño ha defensat que també cal la mutualitzar el deute.

El diputat del PP Mario Garcés ha criticat la gestió del govern espanyol i ha lamentat que l’executiu no hagi negociat amb els populars el seu contingut. Sobre les mesures, Garcés ha dit que pel que fa als autònoms s’hauria d’haver condonat la quota del mes de març, per exemple, i ha criticat la subvenció a les televisions privades.

La diputada de Vox Macarena Olona ha criticat que el govern espanyol està actuant amb “improvisació” i ha considerat que el decret és “insuficient”. Segons Olona, l’executiu “ha abandonat els espanyols” i només es preocupa pel “relat”. La diputada ha qualificat a Sánchez de “Pedro, l’enterramorts” per haver exhumat Francisco Franco i per l’elevat nombre de víctimes mortals per coronavirus.

El portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, ha criticat que els decrets de l’executiu són “insuficients i poc consensuats”. Rufián ha considerat que en general aquest decret és “bo” però ha criticat, entre d’altres, que retallin els fons ocupacionals del Govern, que no apliqui una “quarantena impositiva” per als autònoms o que no doni ajuts directes als llogaters sinó que els faci endeutar-se. Rufián ha advertit que cada cop s’aproven amb un marge més just els decrets. En aquest cas, amb una quantitat similar de vots a favor i abstencions.

El diputat de Cs Edmundo Bal ha dit que podria ser “més ambiciós” però ha celebrat que l’executiu hagi acceptat que es tramiti com a projecte de llei. “Seria molt fàcil oposar-se sense més però preferim treballar en la millora de la norma. Vostès han escoltat”, ha remarcat, sobre el seu ‘sí’.

El diputat de JxCat Ferran Bel ha criticat que el decret té algunes mesures “absolutament contràries” al que defensa la formació tot i que ha celebrat que sí que reculli alguns dels seus plantejaments. Bel ha censurat la retallada dels fons per a polítiques actives d’ocupació i ha reclamat l’ajornament del venciment d’obligacions tributàries de pimes i autònoms, com IRPF o IVA.

La portaveu de la CUP, Mireia Vehí ha afirmat que el govern espanyol no està defensant el bé comú perquè no reparteix la riquesa. “Ens estan prenent el pèl”, ha dit. Segons la diputada, l’única guerra que hi ha a l’Estat és “la del capital contra la vida”. “No ens deixen més sortida que obrir un cicle de lluita amb vagues”, ha dit.

El diputat d’EH Bildu Oskar Matute ha dit que hi ha mesures “interessants” al decret però l’ha considerat “insuficient”. “Els demanem més no perquè no valorem el que fan sinó perquè creiem que cal més” i “s’ha de fer ja”, ha dit. “Ja està bé de protegir els bancs i les elèctriques”, ha criticat.

El diputat de Més País ha considerat que conté “coses molt positives” però també “forats”. “La música diu que no es deixa enrere ningú però en la lletra petita hi ha molta gent que es queda enrere”. “D’aquest govern esperàvem més i seguim esperant més”, ha afirmat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa