El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Condemnen la UAB per vulnerar drets fonamentals d’estudiants de SCC
  • CA

 

El Jutjat Contenciós Administratiu 7 de Barcelona ha sentenciat que la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha vulnerat els drets fonamentals dels estudiants de Joves de Societat Civil Catalana de la UAB (Joves SCC-UAB) i obliga el centre universitari a inscriure a aquesta agrupació en el directori de col·lectius del Campus de Bellaterra.

 

La sentència ratifica la mesura cautelar adoptada pel mateix Jutjat en el mes d’abril d’aquest any, ja que considera que la universitat ha vulnerat els drets de no discriminació per raó d’opinió, de llibertat ideològica, d’expressió i a l’educació, ha informat l’associació en un comunicat.

 

La magistrada ha condemnat la UAB al pagament de les costes processals, fins a un màxim de 600 euros, perquè l’exclusió de Joves SCC-UAB del directori de col·lectius de la universitat vulnera els drets fonamentals recollits en la Constitució de no discriminació per raó d’opinió (article 14), de llibertat ideològica (article 16), de llibertat d’expressió (article 20.1.a) i del dret a l’educació (article 27).

 

La UAB va justificar la no inscripció del col·lectiu al registre d’entitats perquè no complia els requisits establerts per la normativa i va negar qualsevol atac als drets fonamentals, assegurant que li faltava el requisit de respecte institucional al centre universitari per comentaris en contra abocats en xarxes socials.

 

Ara la sentència, recollida per Europa Press, reprodueix la postura de la Fiscalia, segons la qual “resulta impossible no vincular l’expulsió del directori amb el posicionament de Joves SCC-UAB contra les tesis independentistes i l’actitud contemporizadora del Consell de Govern de la Universitat amb elles”.

 

El tribunal afegeix que, segons la Fiscalia, la pretensió del Rectorat de la UAB de condicionar la inclusió del col·lectiu en el directori al fet que els estudiants de Joves SCC-UAB rectifiquessin la seva política de comunicació havia de ser qualificada com a “censura clamorosament il·legal” en buscar en realitat que rectifiquessin opinions i manifestos incòmodes.

 

L’associació d’estudiants critica “la inexistència de comunicats de condemna de la UAB davant les contínues i provades agressions que han patit per part dels separatistes radicals i dels grups autodenominats antifeixistes al campus”; i les peticions de neutralitat institucional als òrgans de govern de la universitat pels seus pronunciaments, sempre amb biaix pronacionalista, davant la situació política que viu Catalunya, afirmen en el comunicat.

 

Des de Joves SCC-UAB consideren que aquesta condemna “evidencia un fet d’extraordinària gravetat, sense precedents a les universitats espanyoles: la persecució ideològica que pateixen els estudiants constitucionalistes a la universitat catalana”.

 

“Això ve a ratificar un problema de major entitat: els greus dèficits democràtics que existeixen a Catalunya i que es tradueixen en contínues vulneracions dels drets fonamentals dels ciutadans constitucionalistes que alcen la veu contra els abusos dels nacionalistes en les institucions i a l’espai públic”, lamenten.

 

Demanen que acabi “el clima d’intimidació” als estudiants constitucionalistes per expressar les seves idees al campus i reclamen a l’equip de Govern de la UAB i a les institucions en general que defensin i garanteixin amb fermesa la llibertat d’expressió i el pluralisme ideològic.

 

Joves SCC-UAB ha anunciat que farà arribar el contingut d’aquesta sentència i una petició d’entrevista al president de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE), al Ministre de Ciència, Innovació i Universitats, a la consellera d’empresa i Coneixement, al Defensor del Poble i al Síndic de Greuges.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa