El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els comuns es reivindiquen com a socis de Sánchez: “O Cayetana o Irene”
  • CA

El sol de Santa Coloma de Gramenet ha estat testimoni de l’acte electoral dels comuns amb protagonisme per a les dones. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, la número dos per Madrid, Irene Montero, i la cap de llista al Senat, Rosa Lluch, han reivindicat el “diàleg” com a la solució al conflicte català. El número 1 per Barcelona, Jaume Asens, ha presentat l’acte i ha reivindicat els comuns com a socis de Pedro Sánchez. “O Cayetana (Álvarez de Toledo) o Irene (Montero)”, ha dit. “Una de les dues permetrà que el sí és sí sigui una realitat”, ha destacat, amb referència a l’aposta feminista dels comuns.

Asens també ha avisat als presents de la “trampa” de Sánchez quan afirma que no vol pactar amb el PP, i ha recordat com el cap de llista socialista va demanar els vots a Pablo Casado per governar. En aquest punt els comuns centren els seus esforços de campanya, en alertar de la coalició que es podria produir entre socialistes i populars després de les eleccions. Així, Asens ha demanat el vot per aconseguir força parlamentària i posicionar-se com a soci de Sánchez per formar un govern “progressista”. 

Irene Montero, que ha estat portaveu de Podem en l’última legislatura, ha defensat que el seu partit “mai” ha fet electoralisme amb Catalunya. “Sabem que d’aquest conflicte se surt votant”, ha afegit, sense fer referència explícita al referèndum. A més, ha avisat als catalans que no es deixin “utilitzar” perquè Sánchez justifiqui un pacte amb Pablo Casado per accedir a Moncloa. Montero ha dit als assistents que “sempre” estaran al costat dels catalans. 

Tant Asens com Rosa Lluch –filla d’Ernest Lluch, assassinat per ETA– han tingut paraules per a Carme Forcadell i Dolors Bassa, condemnades pel Suprem. El cap de llista per Barcelona ha agraït a l’expresidenta del Parlament l’autocrítica que va fer quan va admetre que havia faltat empatia per part de l’independentisme. Lluch, per la seva banda, ha fet referència a les paraules de Bassa quan reconeixia la soledat amb què va viure el moment en què li van comunicar la sentència. “Se’m va posar la pell de gallina”, ha reconegut. 

Lluch, professora d’universitat i fitxatge dels comuns per als comicis del 10N, ha dit que s’han sentit “insultats” pels dos bàndols del conflicte. Ha considerat que la situació es troba en un “carreró” i que calen “solucions”, en al·lusió al lema de campanya –”Si vols solucions, vota solucions”–. 

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s’ha referit a ERC per celebrar que “apostin pel referèndum” i que hagin abandonat la via unilateral. També ha posat en valor el paper de l’Ajuntament de Barcelona en l’acusació popular per les càrregues de l’1-O. “Hem aconseguit que les càrregues de l’1-O no hagin quedat impunes”, ha argumentat. 

Contra Sánchez, però amb Sánchez

Les crítiques al candidat socialista han estat presents durant tot l’acte, sobretot per part de Montero, Colau i Asens. De fet, el cap de llista per Barcelona ha vinculat Sánchez amb Vox, PP i Cs quan ha assegurat que “el trio de Colón s’ha convertit en els quatre de passeig de Gràcia”. Amb això ha recordat la manifestació unionista del 27 d’octubre que va aplegar líders dels quatre partits. 

D’aquesta manera els comuns centren els atacs en el PSOE, amb qui comparteixen espai electoral i a qui pretenen esgarrapar vots. De tota manera, les paraules d’Asens a l’inici de l’acte han estat clau per entendre les intencions post electorals. “O Cayetana o Irene” ha estat una frase per comprendre que les opcions dels comuns passen per entrar a un govern progressista amb el PSOE després del 10-N. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa