Comín i Castellà: "Ens imaginem arribar al 51% i que no passés res?"

Debat a la UCE dels membres del Consell de la República

El conseller a l’exili i vicepresident del Consell per la República, Antoni Comín, i el portaveu de Demòcrates i diputat del Grup Republicà, Toni Castellà, han reclamat aclarir el significat de les properes eleccions. Ens imaginem arribar al 51% i que no pasés res?” és la pregunta que s’han formulat i han intentat respondre en el debat celebrat aquesta tarda a la UCE, Prada. Tots dos, malgrat pertànyer a un organisme com el CxR que busca convergir un full de ruta cap a la independència, han admès que l’objectiu és ara per ara impossible. Una realitat que, al seu parer, ha de convertir les properes eleccions en uns comicis per contrastar fulls de ruta: “o confrontació o tirar la tovallola”.

Comín ha plantejat que “diàleg” i “confrontació” és compatible perquè quan més forta sigui la confrontació més factible serà el diàleg. Així considera que “serà el grau de conflictivització que assoleixi el procés catala perquè Europa actuï reactivament”. En aquest sentit, Castellà ha subratllat que ara “no hi ha alternativa a la confrontació” perquè l’Estat no té cap incentiu pel diàleg. De fet, ha recordat que l’Estat espanyol “mai, mai, mai ha negociat la seva sobirania”. “En una negociació cal equilibrar tres condicions: què vols, què estàs disposat a cedir i tenir instruments per fer-lo complir”, ha descrit Castellà per concloure que només la part espanyola té els “instruments en forma de coacció”.

 

En aquest sentit, tots dos han reclamat als partits independentistes centrar la pilota de cara a fer propostes electorals, sobretot si se supera el 50%. És a dir, que les eleccions no siguin uns comicis autonòmics i s’aporti una estratègia si l’independentisme suma més de la meitat dels vots. Per a Castellà, “no ens en sortirem amb el mandat de l’1-O ni examplant la base ni jugades mestres”. En contrast, també ha defensat que si les forces polítiques demanen “via unilateral expliquin les passes i els costos, no és honest que ho sembli però que no ho sigui o que ho sigui però que no ho sembli”.

 

Comentaris