Comin i Cañas, cara a cara en una tertúlia a Estrasburg

Els dos europarlamentaris discuteixen asseguts en una mateixa taula amb altres europarlamentaris, convidats per Catalunya Ràdio

Una tertúlia semblant a Barcelona no s’hagués pogut celebrar ara per ara, però la celebració del ple del Parlament Europeu a Estrasburg ho ha fet avui possible. Inèdit. El matí de Catalunya Ràdio ha reunit en una mateixa taula l’eurodiputat Toni Comin amb la resta de companys a la cambra europea: Diana Riba (ERC), Javi López (PSC), Jordi Cañas (Cs), José Manuel García Margallo (PP), Ernest Urtasun (Comuns).

La diferència entre els diferents participants ha fet que en alguns moments el debat s’hagi tensat, sobretot per la disparitat de criteris entre Cañas i Comin.

Cañas ha estat el primer a passar a l’atac en la seva intervenció i aprofitar que tenia Comin al davant per dir-li que ni ell ni Carles Puigdemont “pensin que marcaran l’agenda” del Parlament Europeu. “El que han pretès és intentar ser impunes després de violar la llei i la Constitució, i això va en contra de l’ADN europeu i d’aquestes institucions, la nostra feina és evitar que ningú estigui per damunt de la llei i s’aprofiti del xantatge a la democràcia per aconseguir els seus objectius”, ha manifestat l’europarlamentari taronja.

En el seu torn, Comin ha respost que tant ell com Puigdemont han anat a Europa perquè tenen clar que “la dialèctica entre les forces polítiques espanyoles no és entre els que respecten la llei i els que no”. L’europarlamentari català ha dit que el debat és “entre els que fan una interpretació autoritària de la llei —hereva d’una cultura política, que és conseqüència d’una transició inacabada amb un substrat cultural procedent del franquisme— i una interpretació democràtica, i de moment no ens està anant gaire malament”. Comin ha citat l’exemple del Canadà i Escòcia com a vies per a la resolució del conflicte català.

Jordi Cañas durant la tertúlia (Catalunya Ràdio)

Jordi Cañas durant la tertúlia (Catalunya Ràdio)

Cañas s'ha aferrat a la discussió judicial i li ha replicat que el problema no és un debat intel·lectual sobre el dret a l’autodeterminació perquè el problema, segons ell, és “si uns governants han de complir la llei o no: podem debatre dies i hores sobre drets comparats, però la qüestió és que quan un Govern decideix derogar la Constitució i l’Estatut, desobeir sentències del Tribunal Constitucional i celebrar un referèndum unilateral està afectant els drets i llibertats dels ciutadans”. Cañas ha acusat Puigdemont i els seus consellers d’haver fet “un cop d’Estat” en trencar l’Estat de dret i ha dit que alguns són “fills i nets de franquistes”. “Un dia s’adonaran que no estan per damunt de la llei, quan s’asseguin davant d’un jutge”, ha afegit l’eurodiputat de Cs.

 

Cañas, esbufegant

El debat s’ha anat escalfant, sobretot en la següent intervenció de Comin, que ha fet que Cañas comencés a esbufegar. Comin ha respost a l’argument de Cañas defensant que “el que ha de fer un demòcrata és complir la llei quan és la llei democràtic, i confrontar-s’hi pacíficament quan pensa que no és democràtica, com hem fet nosaltres, perquè la història és la història de la gent que s’ha enfrontat al poder quan les institucions actuaven de forma autoritària i tots els drets i llibertats s’han guanyat no amb un debat intel·lectual sinó gràcies a la mobilització”.

En aquest punt, Cañas s’ha exaltat: “És complicat mantenir una conversa quan t’adones de la magnitud del problema”. “Escoltant Comin estic per gravar-lo i demanar-ho això, i demà ensenyar-ho als companys quan em preguntin què passa aquí”. El polític taronja ha criticat el posicionament de Comin: “Algú que ha estat en un Govern no és un pobre activista enfrontat al poder despòtic, qui va ser conseller de Sanitat ni més ni menys diu que ell com a demòcrata obeeix les lleis que ell considera que són democràtiques, i no se li mou ni un múscul amb la seva superioritat moral, això és el trencament del principi d’una democràcia liberal”. Cañas ha acusat Comin d’aprofitar-se d’escletxes legals i d’haver-se “fugat de la justícia” i l’ha culpat de la presó preventiva dels altres membres del Govern Puigdemont. “La democràcia és complir la llei, però no vull perdrem més temps amb Comin”, ha acabat.

 

Comentaris