El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Colom també descobreix l’espanyolisme extrem
  • CA

Dotze d’Octubre. És la gran diada de la Hispanitat. Però enguany, ha semblat una trobada de mig miler de nostàlgics del règim nacional catòlic als peus del monument a Cristòfol Colom de Barcelona. Diverses entitats unionistes i espanyolistes com Somatemps o Cataluña Suma por España havien convocat una ofrena. Entre molts hi participaven, el partit Vox, amb el líder a Catalunya de la formació, Ignacio Garriga, a primera fila, o bé la formació Democràcia Nacional i altres entitats que portaven ensenyes nacional-socialistes, falangistes o banderes espanyoles amb l’escut de l’àliga franquista.

 

L’acte ha començat amb una ofrena i una benedecció del Pare Custodio a una imatge de la Nostra Senyora del Pilar. Després ha continuat una sèrie de discursos abraonats defensant l’espanyolisme de diversos portaveus de l’entitats convocants . Parlaments dels que aquest diari només n’ha pogut seguir dos des del lloc de premsa perquè dos homes de molta envergadura, un d’ells amb una samarreta de la Guàrdia Civil,  i tots dos amb ulleres de sol, han foragitat el seu periodista, després d’haver accedir mostrant l’acreditació de premsa. L’argument: que no estava a la “llista”.

 

En tot cas, l’acte ha transcorregut fent gala i apologia del franquisme, i de l’unionisme extrem gairebé en petit comitè i allunyada del que un dels parlamentaris ha descrit de la “multitudinària explosión de júbilo” d’altres anys a Plaça Catalunya. Vigilats de prop per unitats de la Brigada Mòbil i de la comissaria general d’Informació dels Mossos, la concentració ha tingut la banda sonora habitual amb l’himne d’Espanya i el tradicional seguiment de “lo,lo,lo” així com els himnes de la Guàrdia Civil, d’Infanteria de l’Exèrcit de Terra o de la Legió.

 

Un senyor vestit del Zorro, com un heroi americà producte de la Hispanitat, gorres de la Legió, samarretes i banderes del Cos Nacional de Policia, la Guàrdia Civil o l’Exèrcit que solen patrimonialitzar l’espanyolisme, imatges de Blas de Lezo, l’heroi que va bombardejar Barcelona el 1714, i tot el merxandatxe rojigualda ha conviscut amb banderes falangistes o els estandards del FNI Nacional Socialista Obrero Español, amb el cant del Cara el sol. Al matí, diversos activistes de l’espanyolisme han col·locat banderes espanyoles al passeig de Gràcia. La concentració ha esperat l’arribada de la marxa d’automòbils que provenia de la Plaça Artós.

El líder de Vox, Ignacio Garriga, en l'ofrena de Colom

El líder de Vox, Ignacio Garriga, en l’ofrena de Colom Quico Sallés

 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa