Colau sobre el referèndum: "Avui no"

L'alcaldessa, que ha coincidit amb Puigdemont a la inauguració de l'ampliació de l'Hospital del Mar, ha indicat als periodistes que parlar del procés no tocava

 

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s'ha negat a parlar aquest dimecres sobre el referèndum. A preguntes dels periodistes, Colau ha dit: "Avui no". Tot i que està de permís de maternitat des del 26 d'abril, Colau no ha volgut faltar a la inauguració de l'ampliació de l'Hospital del Mar, projecte finançat per Generalitat i Ajuntament. El nou edifici, amb més de 15.000 metres quadrats, està ubicat al carrer del Gas. Les obres han suposat una inversió de 76 MEUR, dels quals el Govern n'ha aportat 42 i el consistori els 34 restants. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i l'alcaldessa han coincidit, a més, l'endemà de la reunió del Pacte Nacional pel Referèndum i a poques hores que es conegui la data i la pregunta, tot i que no hi ha hagut referències explícites durant els seus discursos i no han volgut tampoc fer declaracions.

 

 

Puigdemont i Colau han reivindicat en aquest acte la col·laboració entre institucions i governs per impulsar "projectes de país", ha dit Puigdemont, com l'ampliació de l'Hospital del Mar. "Quants més governs de diferent signe i institucions col·laboren, millor es fan les coses i millor s'atenen les necessitats ciutadanes", ha opinat Colau durant la inauguració de les noves instal·lacions de l'hospital. Al seu parer, aquest projecte és una prova que "els mèrits, com més col·lectius, més grans i més reals són". També ha aprofitat per defensar la sanitat pública davant les retallades, mentre que el president català les ha atribuït al govern espanyol.

En la seva intervenció, l'alcaldessa ha aprofitat per posar en valor la col·laboració entre governs i institucions per "desbloquejar" projectes com el de l'ampliació de l'Hospital del Mar. Ha celebrat l'esforç econòmic del govern de Xavier Trias i ha destacat també el que ha fet l'actual executiu municipal. La col·laboració pressupostària amb la Generalitat en aquesta ampliació confirma, al seu parer, que "els majors èxits sempre són èxits col·lectius". També ha volgut llençar un missatge de defensa de la sanitat pública. Colau ha remarcat la importància d'aquesta inversió "després d'anys difícils, de crisi, de retallades i de privatitzacions que han amenaçat els sistemes públics en general".

 

 

L'alcaldessa ha insistit que és "més necessari que mai" que Ajuntament i Generalitat segueixin col·laborant "colze a colze" per mantenir el compromís amb l'Hospital, reforçant també el seu personal. Alguns treballadors han rebut les autoritats a l'entrada del centre protestant per la manca de professionals a les noves urgències. Colau no ha evitat el comentari personal quan ha recordat que fa menys de dos mesos que va tenir en aquest centre el seu segon fill, i ha donat les gràcies per l'atenció rebuda i per la professionalitat dels metges, infermeres i treballadors.També ha remarcat que aquest hospital té encara més mèrit perquè atén ciutadans amb especials necessitats, ja que dona servei als barris de Ciutat Vella i Sant Martí.

 

 

També ho ha destacat el president de la Generalitat, que ha subratllat que "no es pot entendre la llibertat d'un país si no hi ha la llibertat de cada persona, i aquí la salut és fonamental". Puigdemont ha reivindicat el sistema sanitari català, i ha apuntat que 9 de cada 10 ciutadans han utilitzat els serveis públics amb satisfacció. En aquest punt, s'ha referit a les "dificultats econòmiques" patides els últims anys, però ha avisat que "ningú pot aproximar-se al que li ha passat a la salut d'aquest país sense tenir en compte la manca de finançament crònic per part de l'estat espanyol". Com l'alcaldessa, el president ha assenyalat que aquest projecte en concret és un exemple de col·laboració "eficaç" entre dues administracions, i ha donat les gràcies al govern de Xavier Trias per desencallar aquesta ampliació i al de Colau per garantir la "continuïtat institucional en els projectes de país".

 

 

Amb la posada en marxa d'aquest nou edifici de quatre plantes, s'han agrupat els serveis oncològics de l'hospital, ja que fins ara alguns es duien a terme a l'Hospital de l'Esperança. Les noves instal·lacions també acullen els serveis d'hematologia, pneumologia i una àrea polivalent on s'ubiquen pacients dels serveis de cardiologia, digestiu, endocrinologia, nefrologia, neurologia i reumatologia. També s'han ampliat i actualitzat les urgències i cirurgia, a més d'algunes zones d'obstetrícia i ginecologia. Les noves instal·lacions van començar a funcionar escalonadament a partir del 23 de maig. La comitiva ha visitat l'hospital de dia, els serveis de tractament oncològic i la part de ginecologia i obstetrícia. El president del Consell Rector del Parc Salut Mar, Joan Puigdollers, ha agraït la paciència dels usuaris i dels treballadors de l'hospital i ha destacat la trajectòria centenària d'aquest centre.

 

Comentaris