Colau assumirà la decisió que prenguin les seves bases per l'1-O amb una consulta

Critica el requeriment de la Guàrdia Civil al TNC: "Recorda a vells temps més foscos"

 

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha assegurat aquest dijous que assumirà la decisió que les seves bases prenguin sobre el referèndum que el Govern català preveu celebrar l'1 d'octubre, en una consulta que els comuns preveuen celebrar al setembre amb els seus inscrits per decidir de forma democràtica "si hi ha una posició prioritària" de l'espai polític.

 

"Com a posició majoritària, els que siguem veus públiques, quan responguem, no a títol individual, sinó a títol polític, haurem de respectar la decisió de la majoria", ha assegurat Colau en una entrevista a Onda Cero recollida per Europa Press, on ha defensat la legitimitat de qualsevol procés participatiu sempre que compti amb la majoria dels ciutadans i no "tiri milles" i convoqui de forma unilateral, segons ella.

Ha recordat que no és nacionalista ni independentista –s'ha descrit com a municipalista–, i ha insistit que els comuns defensen un referèndum efectiu i que ella treballarà per una proposta perquè Catalunya pugui votar per "una República, que no té perquè estar separada d'una República espanyola, pot ser confederada, per exemple".

 

 

Preguntada per la seva participació al 9N, ha recordat que va votar 'sí-sí' però que va ser un "vot de protesta" en un context en el qual el Govern central podia prohibir la votació, liderada per la societat civil i amb un caràcter cívic que convidava a la mobilització, i ha assegurat que la seva eventual resposta a l'1-O dependrà de com es plantegi.

 

 

Colau ha assegurat que l'Ajuntament no ha rebut cap requeriment de la Generalitat –tampoc no per facilitar el padró–, i ha insistit que no posaran en perill la institució ni els funcionaris en cap situació compromesa: "No es traslladarà als funcionaris el que han de resoldre els polítics".

 

 

Ha reiterat que els comuns sempre han estat a favor d'un referèndum efectiu: "Uns altres han anat canviant de pantalla, perquè deien que el referèndum ja s'havia fet" amb les eleccions del 27 de setembre, però després van veure que no tenien vots suficients, ha dit en referència al Govern català, en el qual ha assegurat que hi ha desunió pels dubtes que planteja l'1-O.

Guàrdia Civil al TNC

 

 

Ha titllat de desafortunat el requeriment de la Guàrdia Civil al Teatre Nacional de Catalunya (TNC) sobre l'acte del Govern i JxSí pel referèndum: "Però on anirem a parar? Que estem en democràcia, i això recorda als vells temps més foscos", ha asseverat, i ha advertit que accions com aquesta no resoldran l'assumpte, sinó que augmenten la tensió i la crispació.

 

 

Amb accions com aquesta, el PP ha estat una fàbrica d'independentistes, ha dit Colau, qui ha insistit que l'1-O tal com ho planteja el Govern català no reuneix les condicions perquè sigui el referèndum que Catalunya necessita: "No es donen les condicions. Ara bé, pot haver-hi una mobilització, i serà totalment legítim tant si és amb urnes o sense urnes".

 

 

Colau ha dit que les eleccions a Catalunya després de l'1 d'octubre "són una possibilitat que està sobre la taula", perquè JxSí es va presentar a les eleccions amb l'objectiu de declarar la independència en 18 mesos, cosa que Colau considera evident que no van a complir.

 

Comentaris