El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Cleries acusa el PSOE de ser com el PP i li exigeix els 1.317 milions que deu a la Generalitat
  • CA

El portaveu de Junts per Catalunya al Senat, Josep Lluís Cleries, ha acusat avui el PSOE de ser igual que el PP i ha exigit al govern en funcions liderat pel socialista Pedro Sánchez els 1.317 milions d’euros “pendents dels avançaments a compte” que l’administració estatal deu a la catalana. “Què ha canviat amb vostès respecte de quan governava el Partit Popular? No hi ha diàleg polític, segueix la repressió i no hi ha nou finançament”, ha retret Cleries a la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, durant la sessió de control al govern espanyol. Montero s’hi ha tornat acusant els conservadors catalans de ser els responsables de la paralització de les finances catalanes pel bloqueig que exerceixen al Parlament. “Van per la tercera pròrroga pressupostària i no prenen decisions polítiques”, li ha etzibat.

L’intercanvi d’acusacions ha arribat després que Cleries hagi recordat que el gener del 2014 havia d’entrar en funcionament una revisió del sistema de finançament. “Han passat cinc anys i no s’ha mogut res”, ha recalcat el portaveu de JxCat després de lamentar que els darrers tres anys l’Estat “ha deixat d’invertir” a Catalunya 2.214 milions d’euros ja aprovats als Pressupostos Generals de l’Estat (PGE). El govern espanyol “incompleix les seves mateixes lleis, però com que té la justícia del seu costat no passa res”, ha ironitzat Cleries, que ha exposat que, en paral·lel, Catalunya ha de complir “l’exigència del Ministeri” de retallar despeses en educació, sanitat i serveis socials. En aquest sentit, ahir mateix es feia pública una estadística que situava Catalunya a la cua de les Comunitats Autònomes en despesa per habitant en aquests tres conceptes.

De la seva banda, Montero, que ha reconegut que l’executiu estatal té “reptes importants com la reforma del model de finançament autonòmic”, s’hi ha tornat lamentant que JxCat va “tombar” uns PGE “que eren bons per a Espanya i per a Catalunya”, i ha criticat la política de bloqueig al Parlament de Catalunya que ha considerat “curtplacista i miop”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa