El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Clam davant d’Economia: “Ho tornarem a fer”
  • CA

Dos anys després. Al capvestre d’avui s’han concentrat centenars de persones per rememorar els fets del 20 de setembre davant la seu d’Economia de la Generalitat. La gran manifestació pels escorcolls i detencions ordenats pel Jutjat 13 de Barcelona a diverses dependències i alts càrrecs del Govern. Uns fets que van portar a la presó preventiva de gairebé dos anys el president d’Òmnium Jordi Cuixart, i l’aleshores president de l’ANC, Jordi Sànchez. El clam ha estat clar. “Ho tornarem a fer”. Una divisa marcada per les paraules de Cuixart en la seva darrera intervenció davant el Tribunal Suprem.

IMG 8968

L’actriu Estel Solé, en un moment del seu discurs Jordi Borràs 

L’acte ha complert el requisit slow d’Òmnium. Després d’unes paraules de l’actriu Estel Solé, diversos personatges públics han llegit textos de Cuixart i Sànchez escrits des de la presó. Així, han posat veu als dos presos polítics l’exconsellera del PSC, Marina Geli; l’exdiputada de la CUP Gabriela Serra; el guionista Oriol de Balanzó; l’advocada Anaïs Franquesa; en Joan Bonanit; Neus Cuixart, l’actor Pep Planas, la cineasta Isona Pasola, el sociòleg Salvador Cardús i Marcel Mauri entre d’altres.

 

Uns discursos interromputs per crits de “Llibertat Presos Polítics”, “Ho tornarem a fer” o, fins i tot, “Unitat”. Mauri ha reivindicat el dret a desobeïr i la protesta i a la defensa que Cuixart i Sànchez fan dels drets fonamentals. L’actual portaveu d’Òmnium ha recordat que es va actuar d’acord “amb la pròpia consciència”. Per la seva banda, el vicepresident Pere Aragonès ha titllat la presó preventiva “d’injustícia” i que si es confirma per part del Suprem “la societat respondrà dempeus, cívica i transversal”. “El futur d’aquest país s’ha de decidir mitjançant el vot i no les sentències penals d’un Tribunal”.

IMG 9086

Marcel Mauri aplaudeix durant l’acte del 20S d’aquesta tarda Jordi Borràs

Entre el públic s’hi trobava el president del Parlament, Roger Torrent; el president del grup parlamentari d’ERC, Sergi Sabrià i la diputada Jenn Díaz; els diputats de JxCAT, Gemma Geis, Eduard Pujol, Francesc Dalmases, Toni Morral; la diputada de la CUP, Natàlia Sànchez i l’exdiputada Eulàlia Reguant, del grup parlamentari dels republicans a Madrid, Joan Capdevila i Marta Rosique; la portaveu de JxCAT a Madrid, Laura Borrà i l’adjunta, Míriam Nogueras, el secretari general d’UGT, Camil Ros; la número tres de CCOO, Dolors Llobet; el secretari general de la Intersindical, Carles Sastre; i el secretari general d’USTEC, Ramon Font així com el cap de files d’ERC a Barcelona, Ernest Maragall. 

IMG 9099

Pere Aragonès, Roger Torrent, Míriam Nogueras, Laura Borràs i Eduard Pujol, durant l’acte Jordi Borràs

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa