Ciutadans, de partit de l’Ibex a dreta irrellevant a Espanya

El partit d’Albert Rivera passa de 57 diputats a 10, vampiritzat per l’extrema dreta de VOX i pel PP

Havia de tenir la clau de la governabilitat a Espanya per pactar tant amb la dreta com amb l'esquerra. Havia de ser el partit que trenqués el bipartidisme PP-PSOE instaurat pel règim del 78, el partit que l’Ibex-35 havia intentat catapultar. Però el partit nascut a Catalunya per combatre l’autogovern ha acabat estimbant-se tant a Catalunya com a Espanya. Després d’haver guanyat les eleccions del 21D al Parlament, amb 36 diputats i més d’un milió de vots, el partit de Rivera i Arrimadas ha patit una davallada històrica. Dels 57 escons que van obtenir el 28-A, han caigut fins als 10 del 10-N. Tot i la duresa de la campanya contra Catalunya, Ciutadans ha vist com els seus votants se n’anaven al PP, que ha passat de 66 a 88 escons, i a l’extrema dreta de VOX, que s’ha convertit, com vaticinaven les enquestes, en tercera força al Congrés passant de 24 escons a 52.  

El 28-A, Ciutadans va obtenir escons en 40 províncies, i aquest 10-N només n'ha obtingut en 7 províncies. A Catalunya, només ha aconseguit 2 seients per Barcelona, i perd la representació a Tarragona i Lleida que havia aconseguit en els anteriors comicis. Una imatge molt plàstica de la desfeta de Ciutadans és que només ERC ha obtingut més escons a Catalunya (13) que Ciutadans a tot l'Estat espanyol. 

 

Durant la campanya electoral, Ciutadans ha defensat un acord amb el PP per governar si la suma dels dos partits era possible, però també va remarcar que si els seus vots servien per desbloquejar la governabilitat d'Espanya, podria obrir-se a donar suport al PSOE. Sigui com sigui, l'única possiblitat que té Cs de no ser una força absolutament irrellevant és que el PP decidís abstenir-se en una investidura de Pedro Sánchez i Rivera se sumés al sí per permetre la formació del nou executiu. 

 

Comentaris