El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Ciutadans no rendibilitza la pèrdua de força del PP
  • CA

Fracàs de Ciutadans a les eleccions europees. La formació taronja dona continuïtat al seu creixement i passa de dos a set escons respecte als comicis del 2015, però es queda molt lluny d’aconseguir el seu objectiu d’avançar el Partit Popular, que resisteix amb molta solvència i 12 eurodiputats en uns comicis en què Josep Borrell i el PSOE s’imposen amb molta autoritat (20 representants al Parlament europeu). La formació taronja, liderada per Luis Garicano, no rendibilitza la pèrdua de força en els darrers mesos dels populars i s’hi queda a cinc escons. A Catalunya, Cs només pot ser la quarta força més votada (8,64%) i és superada per Lliures per Europa, el PSC i Ara Repúbliques.

A més, a banda del fracàs de Manuel Valls a Barcelona, que ha aconseguit sis regidors a Barcelona, el partit presidit per Albert Rivera tampoc no ha pogut aconseguit cap alcaldia en els comicis municipals. Tot i això, com és habitual, Cs ha preferit veure el got mig ple i celebrar l’increment en la representació municipal que han aconseguit. Carlos Carrizosa ha celebrat que Ciutadans hagi crescut “un 34% en el número de regidors a Catalunya”. “Aquest creixement suposa la nostra consolidació com a força municipalista. Hem aconseguit entrar a diferents Ajuntaments on no teníem representació com Valls o Torroella de Montgrí. De vegades se’ns fa molt difícil créixer en zones en què el nacionalisme ho impregna tot”, ha assegurat en la seva compareixença de valoració dels resultats de les eleccions municipals. Segons Carrizosa, “la veu ferma del constitucionalisme s’escoltarà amb més força que mai”. “El més important per a nosaltres és aquest creixement tant significatiu. Hem entrat en molts municipis nous. Hem de valorar el sacrifici de tots els companys”, ha sentenciat.

D’altra banda, Rivera ha seguit en la mateixa direcció i ha festejat que “cada vegada que s’obren unes urnes hi ha una onada gegant que es diu Ciutadans”. “Fa quatre anys Cs no existia en l’àmbit nacional”, ha recordat el líder del partit. Un cop més, el partit taronja ha estat fidel al seu discurs; només Manuel Valls, que ha reconegut que “he fracassat” a Barcelona, ha fet autocrítica i ha reconegut que “Ens hem quedat molt lluny de les nostres expectatives”. “En una nit electoral el més normal és que tothom estigui content, però jo no puc estar-ho. Esperava poder donar un altre color electoral a la ciutat”, ha afegit l’exprimer ministre francès, que només ha guanyat al districte de Sarrià Sant-Gervasi, el més ric de Barcelona, i ha registrat uns resultats molt pobres en col·legis en què Ciutadans va tenir molt d’èxit el 21-D.

Per últim, Ciutadans tampoc ha pogut imposar-se al Partit Popular a la comunitat de Madrid. De fet, el més normal és que els populars acabin governant l’ajuntament de la capital d’Espanya gràcies al suport de la formació taronja. Rivera tampoc ha volgut veure-hi coses negatives a aquest assumpte: “Cada vegada més espanyols creuen en la llibertat i la bandera de Madrid és llibertat”.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa