El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
CiU vol més pes al Senat per "pressionar" més el govern espanyol
  • CA

Les eleccions al Parlament han fet que CiU passi de set a vuit senadors. D’aquesta manera el grup parlamentari de CiU al Senat passa a ser paritari. Repeteixen el seu portaveu Jordi Vilajoana i Joan Maria Roig. Apareixen dues noves i joves senadores. Coralí Cunyat i Eva Parera. D’aquesta manera, segons el portaveu, el grup queda ‘reforçat’ numèricament i la joventut i experiència professional de les dues senadores el fa “més potent”.

Apropar-se al PSOE

Des del punt de vista de domini de la cambra, CiU opta per mantenir la “centralitat” però a efecte pràctics el grup passa a tenir un paper més rellevant i pot ser la clau de volta en moltes votacions. El PP, CiU més un senador del Grup Mixt sumen per aprovar votacions. “Qualsevol majoria passa per nosaltres”, afirma el portaveu.

Ara bé, segons Vilajoana, l’objectiu no és aconseguir ‘triomfs pírrics’ que ‘durin una setmana’ sumant amb el PP en iniciatives que van en contra del govern espanyol i que es poden “aixecar” sense problemes al Congrés, sinó que creu que seria bo apropar-se al PSOE per tan d’obtenir consensos amb el grup que sustenta el govern espanyol i que al cap i a la fi ha de ser el que legisli. CiU vol intentar “bellugar” el PSOE de les seves posicions per aproximar-les a les de CiU.

Una cambra de segona lectura com és el Senat és clau per tirar endavant el que, per les majories del Congrés, no es pot aconseguir en primera volta. “Al Senat es pot fer un esforç d’enriquiment, millora i evitar problemes que han sorgit al Congrés'”, creu Vilajoana.

Ajudar la Generalitat i “pressionar” el govern espanyol

Aquest nou paper segons Vilajoana ha de servir per ajudar el Govern des de Madrid i per “pressionar” el govern espanyol. Segons el portaveu tant el Congrés com el Senat han de ser una ‘extensió’ de la feina feta per Artur Mas a Catalunya, defensant des de Madrid les reivindicacions del territori. D’altra banda, cal portar al govern espanyol a les posicions més favorables per aquestes demandes.

Prat, caixes i la pròxima legislatura concert econòmic

Amb exemples concrets, el més immediat serà defensar el paper “determinant” que haurà de tenir la Generalitat a l’aeroport del Prat com va aprovar el Congrés o també lluitar perquè el nou model de caixes que planteja el govern espanyol no lamini la tradició que aquestes entitats tenen al territori ni es permeti que perdin ‘múscul’ financer.

Sobre una de les grans apostes de Mas, el concert econòmic, Vilajoana creu que es perdria el temps intentant fer-lo realitat amb un govern que en un any i mig pot canviar de mans per les eleccions generals. En aquest nou escenari, Vilajoana espera que el paper de CiU sigui encara més fort i creu que poden arribar a tenir dotze senadors per defensar aquesta part del programa del president.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa