El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Cinc pactes per desallotjar la força més votada
  • CA

Guanyar sempre no suposa governar. I més d’un dels guanyadors del 26-M es pot quedar amb un pam de nas amb aliances per desallotjar la força més votada. Les raons són diverses: apel·lar a la necessitat del canvi, a un pacte d’esquerres, a la necessitat de barrar el pas als independentistes (o als partidaris del 155) o simplement per qüestions personals. Un article del portal Municipals.cat de la Xarxa de Televisions Locals (XAL) recull cinc pactes lligats per evitar que governi la força més votada.

A Arenys de Mar, ERC retindrà l’alcaldia que va aconseguir el març del 2016 gràcies a una moció de censura. Junts per Arenys –una llista de dissidents de CiU- va tornar a ser la força més votada però els republicans, la CUP i Arenys en Comú van repetir el front comú per mantenir Annabel Moreno a l’alcaldia. En aquesta ocasió, per cert, no ha calgut recórrer al PSC que no ho veu massa clar.

En una altra població del Maresme, a Sant Pol de Mar, s’ha produït una situació similar: JxCat ha estat la força més votada però un pacte entre ERC i la CUP acabarà amb vuit anys d’alcaldia de Montserrat Garrido. Un sol vot va permetre al PSC sumar el seu únic regidor, en detriment dels postconvergents. Es dona la circumstància, entre còmica i tràgica, que un simpatitzant de JxCat va caure quan anava a votar i va ser ingressat a l’hospital amb la ròtula trencada. Una parella que volia votar Garrido, a més, va arribar dos minuts tard “a causa d’unes dècimes de febre”. Sant Pol, quina hora és?

Junts per Catalunya també ha vist confirmada la pèrdua de Tona, una de les alcaldies més importants d’Osona. Josep Salom, després de 12 anys al govern, va guanyar els comicis però es va deixar 25 punts en el camí. Els independents assemblearis d’Aixequem Tona i ERC han oficialitzat aquesta setmana el que era un secret a veus des del 26-M: que s’aliaran i deixaran Salom sense vara. Això sí, queda un petit detall, decidir qui serà el nou batlle d’aquest municipi del sud d’Osona.

Oliana (Alt Urgell) és una altra alcaldia que JxCat ha perdut malgrat ser la força més votada. Fem Oliana i Compromís per Oliana, llistes vinculades a ERC i el PSC, han pactat i convertiran Carme Lostao en alcaldessa. L’Ajuntament, per cert, “treballarà cos a cos amb el Parlament en tot allò que tingui a veure amb les llibertats del país”, els “als acords s’hauran de prendre per unanimitat” i en cas de discrepància, “es consultarà els veïns”. I tema zanjat.

A Cassà de la Selva la situació és la contrària. Junts per Cassà i el PSC acaben de tancar un acord que ha deixat ERC, la força més votada per tres vots, amb un pam de nas. Els republicans, de fet, havien ofert a JxCat partir-se l’alcaldia i, finalment, hauran de passar quatre anys a l’oposició.

Ara bé, arreu del país el més calent és a l’aigüera. Hi ha, almenys, una quinzena de capitals i ciutats importants on la força més votada no té garantida l’alcaldia i l’oposició busca amb més o menys sort un pacte que giri la truita. Es tracta de Barcelona –“Ai, Manuel!-, Badalona, Tarragona, Reus, Tortosa, Castelldefels, Mollet del Vallès, Vilanova i la Geltrú, Sant Feliu de Llobregat, Tremp –tot apunta que dimarts es confirmarà el pacte entre ERC i JxCat-, Girona, Sant Cugat del Vallès, Sitges, la Seu d’Urgell i Sort.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa