El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La cimera independentista finalitza amb recels i escepticisme
  • CA

Recels i prudència per part de JxCAT, optimisme pel que fa a ERC i escepticisme “màxim” per part de la CUP. L’ANC vol posar la lupa sobre el procés i fiscalitzar-lo i Òmnium Cultural demana “discreció” per assegura l’èxit de l’etapa que s’ha obert. El Govern ha pres nota d’algunes propostes i celebra la disposició dels diferents actors de l’independentisme. Aquest seria el resum exprés de la reunió de l’espai de diàleg de partits i entitats independentistes convocats pel president de la Generalitat, Quim Torra, al Palau de la Generalitat i que s’ha allargat durant més de dues hores. Un cop finalitzada, els diferents representants dels partits i entitats, menys Òmnium Cultural han sortit a comentar la trobada. En global es pot dir que no han deixat marge a l’optimisme.

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha assenyalat que és “un bon símptoma” que tots els actors de l’independentisme estiguin d’acord en treballar per definir l’estratègia per a la negociació. Però de moment, l’únic trofeu que Budó ha pogut presentar d’aquesta reunió ha estat el consens en reclamar l’exercici del dret a l’autodeterminació i la fi de la repressió. La portaveu també ha dit que el Govern ha recollit propostes durant la reunió i que les estudiarà “totes” i ha donat a entendre que si la negociació fracassa no serà perquè el Govern s’aixequi de la taula, sinó per la negativa del govern espanyol a parlar del conflicte polític català. “S’ha de poder parlar de tot el que forma part del conflicte”, ha afegit.

La diputada de JxCAT Elsa Artadi ha plantejat les exigències de l’espai polític del president Torra. La formació observa amb “prudència” el possible diàleg amb l’Estat després de l’acord d’investidura al qual han arribat ERC i el PSOE per obrir aquesta nova etapa. Una prudència que, segons Artadi, es justifica perquè “no estem en igualtat de condicions en com arribar a aquesta taula de diàleg”. JxCAT treu rellevància a l’acord entre ERC i el PSOE sobre el reconeixement del conflicte polític perquè, segons ha recordat Artadi, la Declaració de Pedralbes anava més enllà del que va l’últim acord. Artadi ha advertit que JxCAT no vol que la taula “serveixi per perdre el temps, per allargar les coses perquè no sabem com avançar en aquest conflicte”.

JxCAT ha sumat més recels sobre el procés de diàleg perquè es considera que el Govern no té ara garanties que es compleixin els acords als quals es pugui arribar i ha criticat el punt de partida de la taula de negociació, fruit d’un acord entre dos partits. Artadi ha reivindicat també el paper de l’exili i els presos polítics en el procés recordant el seu paper en fer possible l’1-O, per això ha destacat que en la reunió d’aquesta tarda hi hagi participat per part del Consell per la República l’eurodiputat Toni Comín.

ERC: “No ens posem d’acord en el com”

La portaveu d’ERC, Marta Vilalta, ha qualificat “positivament” tot i que ha admès la falta d’acord: “No ens posem d’acord en el com, la manera i els passos a seguir per arribar a la independència i a la república, per això és important poder parlar i contraposar reflexions per reconstruir la unitat estratègica”. Vilalta ha manifestat que qualsevol procés de negociació amb l’Estat ha de pivotar sobre dos pilars: per una banda, el dret a l’autodeterminació i per l’altra l’amnistia.

La portaveu republicana també ha destacat que en paral·lel a la negociació hi ha d’haver “mobilització ciutadana” i seguir enfortint la tasca dels independentistes a les institucions catalanes i també a nivell internacional. “Ho hem de fer tot compatible perquè enfortir-nos com a col·lectiu per acabar culminant el projecte d’aconseguir la República”.

Màxim escepticisme de la CUP

El diputat de la CUP Carles Riera ha manifestat en sortir de la reunió el “profund escepticisme” dels anticapitalistes pel que fa al “possible diàleg o pretesa negociació” entre els dos governs que consideren “fruit d’un acord d’investidura entre ERC i el PSOE”. Riera ha destacat que aquest “no és un marc resolutiu del conflicte” perquè l’Estat “no té cap intenció de resoldre’l”. Riera ha afegit que la CUP no veu que es donin “les condicions objectives per forçar l’Estat” per fer efectiu el dret a l’autodeterminació, la fi de la repressió i l’amnistia.

Així doncs, els cupaires han expressat durant la reunió amb la resta de forces independentistes que el seu compromís és per “treballar per crear les condicions” que forcin l’Estat a reconèixer el dret a l’autodeterminació de Catalunya. Aquestes condicions passen per mobilitzar l’independentisme a un nivell semblant o superior a l’octubre del 2017.

L’ANC vol que es fiscalitzi la negociació

Per part de l’ANC, Pep Cruanyes, s’ha felicitat de l’existència de la taula de diàleg de forces independentistes i li ha adjudicat la funció de fer “seguiment, control i suport” a la negociació entre els dos governs per “aconseguir l’exercici del dret a l’autodeterminació”. Cruanyes ha afirmat que mentre la repressió segueixi “la negociació podrà tirar endavant” i ha posat de manifest que és “necessari seguir i enfortir la mobilització popular, les vies de les accions no-violentes i la desobediència”.

Finalment, Òmnium Cultural ha preferit no fer declaracions públiques sobre la trobada i s’ha limitat a publicar una breu piulada a Twitter celebrant la cimera, però advertint que “la discreció és imprescindible per al seu èxit”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa