El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Cimera de Graupera, Mascarell, Mundó, Puigneró i Pujol per la unitat a Barcelona
  • CA
Graupera amb camisa blanca, Cabré mig girat, Mundó amb americana negra i camisa blanca i Puigneró amb americana blanca d'esquena observen la col·legiata
Graupera amb camisa blanca, Cabré mig girat, Mundó amb americana negra i camisa blanca i Puigneró amb americana blanca d’esquena observen la col·legiata | Quico Sallés

 

 

 

Cardona, el Bages. Quarts de vuit del vespre de divendres. Al castell que va ser l’últim bastió austracista en caure a la guerra de Successió, ja ho ni queden turistes. El minvant del sol permet que entri la fresca. És el moment idoni per celebrar-hi trobades. Sobretot, trobades discretes. La d’ahir en va ser un exemple. Polítics i societat civil s’hi van trobar per parlar de Barcelona, per bastir una “alternativa conjunta sobiranista” sense esgarrapar-se massa i per aprofitar les municipals del 2019 a fi i efecte de convertir la ciutat en una “capital republicana”. Després sopar. 

 

La iniciativa de la reunió va anar a càrrec d’un grup de ‘civils’ com ara el president de Barcelona Oberta, Gabriel Jené; el comunicòleg Albert Ortas o el catedràtic de Medicina, Josep Maria Llovet, entre d’altres. La convocatòria va ser reeixida. Així hi van assistir l’impulsor de Primàries per la República, Jordi Graupera; el delegat de la Generalitat a Madrid i protocandidat a Barcelona, Ferran Mascarell; el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró; el secretari general de vicepresidència i mà dreta de Pere Aragonès, Albert Castellanos; l’exconseller Carles Mundó; el diputat de JxCAT i membre de Crida Nacional, Eduard Pujol, que s’hi va incorporar un pèl més tard; el regidor del PdeCAT al consistori de Barcelona, Raimon Blasi; la directora general de Comerç, Muntsa Vilalta; l’advocat i escriptor, Jordi Cabré; el vicepresident de l’ANC, l’advocat Pep Cruanyes; Oriol Sagarra, o el president de la UFEC, Gerard Esteve. Empresaris, metges, comerciants, advocats i escriptors com Enric Vila configuraven la resta de la taula. 

 

La cimera va començar amb una benvinguda oficiosa de l’alcalde cardoní, Ferran Estruch, i una visita guiada a la Col·legiata de Sant Vicenç del castell. Després un llarg sopar amb debat sobre com ha d’encarar el sobiranisme les municipals a Barcelona. De fet, els organitzadors asseguren a El Món que la “trobada era per enraonar de la importància de les municipals des de l’esperit republicà i de la gestió de Barcelona”. “Cal parlar, enraonar i intentar bastir una alternativa per la capital catalana i nosaltres ho intentem”, afegeixen. Les dates, un divendres d’agost, no van permetre assitir a convidats com Alfred Bosch o Neus Munté, també convidats.

 

Els parlaments principals van anar a càrrec de Mascarell, Graupera, Pujol, Mundó, Castellanos i Puigneró que després van generar un animat debat. Fonts dels participants asseguren a aquest diari que “cadascú va parlar des de les seves posicions però, això sí, amb voluntat de ser alternativa”Graupera va exposar el seu projecte polític per bastir candidatures municipals, en especial a Barcelona.  Es va mostrar obert en pro de la unitat sempre i quan es basteixi a través de primàries. Un mecanisme que va defensar “com el millor” per construir una alternativa “creïble” per assolir l’ajuntament de Barcelona que assumeixi el Primer d’Octubre i la converteixi en una “ciutat global”. 

 

Mascarell va recordar que fa temps que treballa, negre sobre blanc, per dissenyar un “projecte de ciutat”, com el seu dia va fer Pasqual Maragall. El també exconseller de Cultura va defensar la unitat estratègica sobiranista per tal que Barcelona tingui projecte i tingui el paper capital que li correspon en el projecte republicà. Puigneró i Pujol també van ser molt explícits en defensar una alternativa comuna sense donar gaire detalls de com articular-ho. Mundó i Castellanos tenien la missió de parar l’orella però ser molt curosos en el concepte d’unitat per no topar amb l’estratègia política d’ERC, de moment, distant amb aquest objectiu. 

Mascarell en un moment que mira al terra durant la benvinguda de Ferran Estruch
Mascarell en un moment que mira al terra durant la benvinguda de Ferran Estruch | Quico Sallés

 

 

Una imatge general de la trobada
Una imatge general de la trobada | Quico Sallés

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa