Cimera 48h després dels resultats del 26-M per decidir els nous líders de la UE

Tusk anuncia que convocarà els caps d'estat i govern immediatament després dels comicis

El president del Consell Europeu, Donald Tusk, reunirà els caps d'estat i de govern el 28-M per iniciar el procés per designar els pròxims líders de les institucions de la UE. La trobada, que Tusk ha anunciat en roda de premsa des de Sibiu, Romania, es farà 48 hores després de conèixer els resultats de les eleccions europees del 26-M. L'objectiu, ha explicat, és fer un primer pas per nomenar el nou lideratge al capdavant de les institucions comunitàries en un procés que ha de ser "àgil, eficaç i en línia amb els tractats", que estipulen que hi ha d'haver un equilibri geogràfic i demogràfic en els càrrecs. Per "descomptat", ha avançat el polonès, "el millor" seria assolir un consens al voltant de les nominacions perquè el Consell pugui nomenar el nou lideratge al juny.

 

Amb tot, Tusk no ha descartat sotmetre les decisions a votació (per majoria qualificada) si resulta difícil que hi hagi unanimitat entre els caps d'estat i de govern al voltant d'un possible candidat per a presidir la Comissió Europea. El president del Consell Europeu també ha fet referència a la importància d'unes nominacions que es basin en l'equilibri de gènere. Els principals partits que es presenten a les eleccions europees ja han designat els seus candidats a presidir la Comissió Europea, els anomenats 'Spitzenkandidaten'. Amb tot, els líders dels estats poden proposar un nom que no estigui entre aquests, ja que tenen l'última paraula sobre qui ha de ser el successor de Jean-Claude Juncker.

 

 

Al juliol, un cop constituït el Parlament Europeu, els nous 751 eurodiputats es pronunciaran en sessió plenària sobre la candidatura a la presidència de la Comissió, i si hi ha una majoria suficient al voltant d'un candidat, serà aquest el nou president o presidenta de l'executiu comunitari. La nova Comissió Europea, però, no prendrà possessió fins a la tardor, quan agafarà el relleu de la comissió Juncker.

 

Comentaris