El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La CIA confirma que Felipe González va autoritzar la creació dels GAL
  • CA

Uns documents desclassificats de la CIA han confirmat un rumor repetit centenars de vegades des dels anys vuitanta: “Felipe González ha acordat la creació d’un grup de mercenaris, controlat per l’Exèrcit, per combatre terroristes”. Així ho explica el diari ‘La Razón’, que ha tingut accés als documents en què l’agència d’intel·ligència nord-americana investigava els GAL i concloïa que l’aleshores president espanyol havia adoptat “una estratègia poc ortodoxa en relació amb ETA”. Així, continua, González havia donat l’aprovació a una operació de terrorisme d’Estat on “els mercenaris no serien necessàriament espanyols i tindrien com a missió assassinar els líders d’ETA a Espanya i França”. Els documents contenen informació concreta sobre aquests mercenaris, per bé que estan parcialment censurades. En qualsevol cas, afirmava la CIA, la creació d’una banda terrorista pagada i controlada per l’Estat faria que “les credencials democràtiques del govern espanyol i del Partit Socialista” quedessin “tacades de fora seriosa”.

Els informes d’intel·ligència nord-americans van més enllà dels GAL i expliquen com no era el primer cop que l’Estat combatia ETA amb mitjans il·legals, citant com a antecedents en la guerra bruta bandes com el Batallón Vasco Español o l’Alianza Apostólica Anticomunista, que també van ser responsables de diversos assassinats entre els anys setanta i vuitanta. Pel que fa als GAL, l’operació dirigida pel PSOE va acabar amb la condemna dels ministres de l’Interior Barrionuevo i Corcuera; el secretari d’Estat de Seguretat, Rafael Vera; el secretari general del Partit Socialista d’Euskadi, Ricardo García Damborenea; el governador civil de Guipúscoa, Julen Elorriaga o el general de la Guàrdia Civil, Enrique Rodríguez Galindo. Es va poder demostrar que tots ells havien estat implicats en segrestos, tortures i assassinats tant de membres d’ETA com de polítics abertzales i fins i tot persones sense cap relació, executades per error. Les victimes mortals de la banda terrorista organitzada pel PSOE i els cossos de seguretat espanyols, finalment, van ser 27.

De bon principi s’havia especulat sobre qui era el “Senyor X”, la baula que faltava en la trama dels GAL. Tot i que el principal sospitós de ser el màxim responsable del terrorisme d’Estat a Espanya sempre havia estat Felipe González, mai no es va poder demostrar.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa