El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Chaves empeny el PP perquè apliqui l’article 155 i freni un “cop d’estat” a Catalunya
  • CA
Manuel Chaves | FLICKR

 

L’expresident de la Junta d’Andalusia i exvicepresident del govern espanyol, Manuel Chaves, considera que l’article 155 de la Constitució preveu una “solució procedent” davant el desafiament independentista i, en conseqüència, la seva aplicació “mai ha de ser descartada”, ni tan sols amb caràcter previ. En un article publicat aquest dimarts pels diaris del Grup Joly, Manuel Chaves aclareix que l’article 155 no contempla, en cap cas, la suspensió d’una autonomia o la dissolució dels seus òrgans de govern, sinó que estableix que el govern pot adoptar les mesures necessàries per obligar la comunitat “al compliment obligatori” dels seus deures, i fins i tot “donar instruccions a totes les autoritats de les comunitats autònomes”.

 

En definitiva, el govern espanyol, d’acord amb la majoria absoluta del Senat, pot establir un determinat control sobre l’autonomia sense suspendre-la, segons Chaves, per a qui aquest article contempla una mesura excepcional, similar a l’establerta en altres constitucions europees, per fer front a una situació d’especial gravetat. “L’article 155 forma part de la Constitució aprovada per la majoria dels espanyols, inclosos els catalans i, en conseqüència, el govern té tota la legitimitat del món per aplicar-lo“, assenyala. En la seva opinió, la resposta del govern espanyol ha de ser no només eficaç sinó també proporcional i evitar, davant d’una situació tan delicada, aprofundir més la bretxa oberta pels independentistes, i, en aquest context, no ha de ser descartada l’aplicació de l’article 155 de la Constitució.

Per Chaves, la convocatòria del pretès “referèndum d’autodeterminació” com a pas previ a la declaració unilateral d’independència de Catalunya representa “un intent de cop d’Estat en què els seus promotors menyspreen les conseqüències polítiques i econòmiques sobre els ciutadans”. Ha assenyalat que hi ha raons polítiques i constitucionals que avalen la decisió del govern d’impedir la celebració de la “consulta” i destaca que el PSOE, en el marc d’una política d’Estat, coincideix amb el govern en la necessitat de preservar la sobirania de tots els espanyols, és a dir, de garantir la vigència de la Constitució espanyola.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa