Chacón demana "fixar el preu" d'aconseguir la independència i si la població vol pagar-lo

La consellera d'Empresa reclama a Pedro Sánchez tenir "coratge" per a asseure's a negociar amb Catalunya

La consellera d'Empresa i Coneixement de la Generalitat, Àngels Chacón, ha apostat aquest dilluns per fixar el preu que pot suposar aconseguir la independència de Catalunya i preguntar a la població si està disposada a pagar-lo, si bé s'ha mostrat contrària a la "polarització radical". Així ho ha dit Chacón en una entrevista de Ser Catalunya en ser preguntada pel fet que el president de la Generalitat, Quim Torra, demanés la setmana passada a l'independentisme "escoltar atentament" unes reflexions de l'escriptor Paul Engler, que aconsella més polarització i alts nivells de sacrificis als catalans si volen obtenir la independència.

Chacón ha afirmat que fins ara existia el pensament que el moviment independentista no comporta sacrificis, no altera el dia a dia: "La pregunta que cal fer a la població és aquest preu, fixar-lo, i preguntar si estem disposats a pagar-lo". "És obvi que l'Estat no està deixant marge per a actuar tal com correspondria. Haurem de fer aquestes dues preguntes. En la polarització radical no hi estic d'acord", ha asseverat la consellera, que ha apostat per compatibilitzar la preservació de l'economia productiva amb la denúncia de la vulneració de drets i llibertats fonamentals.

Frustracions i nou full de ruta

Sobre si caldria tornar-li a explicar a la societat tot el que ha passat i situar-la en el context actual, ha sostingut que s'estan gestionant diverses frustracions, com la "reacció desproporcionada" de l'Estat en l'1 d'octubre o que el Tribunal de Comptes hagi citat el president de la Generalitat a l'exili, Carles Puigdemont, i al exvicepresident Oriol Junqueras per les despeses del 1-O. "La pressió no acaba. Aquesta frustració que ens genera no haver aconseguit els objectius. No actuar de manera unitària. Això també ens frustra a molts", ha dit Chacón, que ha apostat per definir un nou full de ruta.

"La societat ens demana, i ara què? Aquesta pregunta l'haurem de respondre amb claredat i sense ambigüitats", ha assenyalat, i ha afegit que està fora de tota lògica democràtica la pressió judicial. També ho estan, al seu judici, declaracions com les del president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, prometent portar a Puigdemont a Espanya durant la campanya electoral: "Això no ajuda gens. La societat està demanant responsabilitat, claredat i una mica de coherència a tots".

Ha insistit en la necessitat que Catalunya sigui econòmicament forta per a ser independent: "Quan atraiem a una empresa a Catalunya, estic fent país. Estic enfortint el país. És necessari crear ocupació per a posicionar-nos en aquesta nova economia".

 

Taula de negociació

Chacón també s'ha dirigit a Sánchez, a qui li ha demanat coratge per a asseure's a negociar amb Catalunya en una taula: "S'estan vulnerant drets fonamentals. Això demana asseure's i ser valents". "Aquesta valentia no la tindrem perquè dins del partit socialista hi ha veus que diuen: això ni somiar-ho", ha afirmat la consellera d'Empresa i Coneixement de la Generalitat.

 

Comentaris (11)
Txiscu Fa 3 dies
Jo ho faria al revés. Que expliquin be la diferència entre ser independents i dependents i que la gent triï. Tot el que es pugui perdre assolint la independència es guanyarà amb escreix després. I sinó, com és que no hi ha cap país que la hagi assolint i que hagi volgut tornar enrere?
Ufff Fa 3 dies
Lo vamos a pagar igual!! Que empresas queremos? Las que pagan 800 e las que se ponen de acuerdo para pagar menos? Para vender mucho .para que? Para tener contaminación i el dinero para Madrid? Para tener un país que sea como España que todos los partidos PP PSOE roban i ellos los siguen votando!! Que les den trabajo a ellos i así arreglaremos la España vaciada i tendremos unas empresas pequenas i consumo ecologico Un país pequeño se controla mejor.
I el cost de quedar-nos? Fa 4 dies
O és que hi ha ingenus que encara creuen que la pròxima crisi la pagaran els andalusos i extremenys? D'on sortiran les pensions, els subsidis per "peonadas" i tot el benestar que s'han acostumat a gaudir? CCAA que fa 40 anys que mantenen una taxa d'atur més del doble que la nostra i no es veuen senyals que arribin a ser autosuficients els pròxims 40? Sacrifiquem doncs les dues futures generacions de catalans? Feu els comptes de tot abans de parlar i provar de desanimar la gent.
LLARENA dPENA Fa 4 dies
Aquesta dona, segur que està al Govern, i no amb la competència?. El seu discurs sembla calcat al de la Colau, o a qualssevol dels Comuns. No serà veina d'en Santi Vila?.
Clar Fa 4 dies
Tenint en compte el franquisme estés en molta part de la societat espanyola, aquests han de ser els termes de la negociació. Purament econòmics. El cost inicial l’amortitzariem a mig termini. Surt molt a compte.
i els politics Fa 4 dies
quin preu esteu disposats a pagar ???. perque fins ara la majoria, amb les honroses excepcions que tenim, no pagueu res sino que cobreu i molt !!!. Faci la pregunta al reves sra., quin preu estan disposats a pagar els politics actuals catalans per dirigir i arrosegar la poblacio i aconseguir la independencia ???
Preus Fa 4 dies
I que costa mantenir castella i madrid? Son faves contades! Tot son ventatges assumir l'independencia( políticament ,econòmicament,psicològicament,cultura,llengua,estabilitat...) No s'ha de ser un tècnic per veur- ho clar.FALTA DECISSIO I PROU
cge Fa 4 dies
Pdecatera, President Torra, procuri treures tota aquesta gent de sobra.
Josep Fa 4 dies
La unica solució es marxar rapit de l,Espanya podrida mafiosa dictadora i represora
Doctor Strangelove Fa 4 dies
Miri senyora, com veig que es assenyada li respondre com cal. No estic disposat a sacrificar res de res, car m'ha costat moltíssim arribar al meu "status" social, i ara no el penso perdre per quatre vells que no han fet res de bo a la vida, ni per quatre "ninis" sense ofici ni benefici, i menys per batxillers que mengen musclos o el seu masover.
Ramon Fa 4 dies
Perquè... il·lusionar-hi, engrescar, donar-ne arguments a favor, emocionar davant el que significaria la llibertat de Catalunya, això no, oi?
ganxó Fa 4 dies
Si company, possiblement sigui primer aixó, i després parlarem de preu. Encare que car, sigui més barat que el que paguem ara.