Chacón demana "fixar el preu" d'aconseguir la independència i si la població vol pagar-lo

La consellera d'Empresa reclama a Pedro Sánchez tenir "coratge" per a asseure's a negociar amb Catalunya

La consellera d'Empresa i Coneixement de la Generalitat, Àngels Chacón, ha apostat aquest dilluns per fixar el preu que pot suposar aconseguir la independència de Catalunya i preguntar a la població si està disposada a pagar-lo, si bé s'ha mostrat contrària a la "polarització radical". Així ho ha dit Chacón en una entrevista de Ser Catalunya en ser preguntada pel fet que el president de la Generalitat, Quim Torra, demanés la setmana passada a l'independentisme "escoltar atentament" unes reflexions de l'escriptor Paul Engler, que aconsella més polarització i alts nivells de sacrificis als catalans si volen obtenir la independència.

Chacón ha afirmat que fins ara existia el pensament que el moviment independentista no comporta sacrificis, no altera el dia a dia: "La pregunta que cal fer a la població és aquest preu, fixar-lo, i preguntar si estem disposats a pagar-lo". "És obvi que l'Estat no està deixant marge per a actuar tal com correspondria. Haurem de fer aquestes dues preguntes. En la polarització radical no hi estic d'acord", ha asseverat la consellera, que ha apostat per compatibilitzar la preservació de l'economia productiva amb la denúncia de la vulneració de drets i llibertats fonamentals.

Frustracions i nou full de ruta

Sobre si caldria tornar-li a explicar a la societat tot el que ha passat i situar-la en el context actual, ha sostingut que s'estan gestionant diverses frustracions, com la "reacció desproporcionada" de l'Estat en l'1 d'octubre o que el Tribunal de Comptes hagi citat el president de la Generalitat a l'exili, Carles Puigdemont, i al exvicepresident Oriol Junqueras per les despeses del 1-O. "La pressió no acaba. Aquesta frustració que ens genera no haver aconseguit els objectius. No actuar de manera unitària. Això també ens frustra a molts", ha dit Chacón, que ha apostat per definir un nou full de ruta.

"La societat ens demana, i ara què? Aquesta pregunta l'haurem de respondre amb claredat i sense ambigüitats", ha assenyalat, i ha afegit que està fora de tota lògica democràtica la pressió judicial. També ho estan, al seu judici, declaracions com les del president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, prometent portar a Puigdemont a Espanya durant la campanya electoral: "Això no ajuda gens. La societat està demanant responsabilitat, claredat i una mica de coherència a tots".

Ha insistit en la necessitat que Catalunya sigui econòmicament forta per a ser independent: "Quan atraiem a una empresa a Catalunya, estic fent país. Estic enfortint el país. És necessari crear ocupació per a posicionar-nos en aquesta nova economia".

 

Taula de negociació

Chacón també s'ha dirigit a Sánchez, a qui li ha demanat coratge per a asseure's a negociar amb Catalunya en una taula: "S'estan vulnerant drets fonamentals. Això demana asseure's i ser valents". "Aquesta valentia no la tindrem perquè dins del partit socialista hi ha veus que diuen: això ni somiar-ho", ha afirmat la consellera d'Empresa i Coneixement de la Generalitat.

 

Comentaris