El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Què hi fa en Cèsar Puig a l’Audiència Nacional?
  • CA

Cèsar Puig és un veterà lletrat de la Generalitatt de Catalunya. Hi va entrar l’any 1982. Amb una amplíssima experiència a l’Adminsitració va ser el número dos dels consellers d’Interior Jordi Jané i Joaquim Forn. Aquest migdia ha declarat a la vista oral de l’Audiència Nacional en el judici que li demana 11 per rebel·lió arran del Primer d’Octubre. Al fiscal Pedro Rubira, una mica exhaurit, se li ha fet llarg l’interrogatori. Puig s’ha desmarcat del Primer d’Octubre i ha justificat bé la prova de càrrec de l’acusació: els mails que van intercanviar entre Josep Maria Jovè, número dos d’Oriol Junqueras, a la vicepresidència de la Generalitat, durant el 20S.

 

Puig ha tingut un posicionament fàcil i s’ha mostrat ferm en defensar els seus arguments davant el rebregat interrogatori del fiscal. Fins i tot, ha demanat empara a la presidenta del Tribunal, Concepción Espejel, avui més activa que cap dia, renyant als fiscals pel to, forma i fons dels seus interrogatoris. Puig ha marcat, amb traça i de bon principi, el terreny de joc de la declaració. Amb dues línies ha explicat les seves competències a Interior per deixar clar que ell estava allà per “pagar” i prou. De fet, ni llegia els mails operatius que li remetien per estar al llistat de la cúpula.

 

“Jo només tenia competències en pressupostos i personal, en pressupostos i en personal”, ha sentenciat amb posat de notari. Fins i tot, quan el fiscal li ha preguntat perquè no responia els mails del Major Josep Lluís Trapero ha replicat amb tremp: “és que no hi tenia res a dir”. I punt. Un dels moments més divertits de la seva declaració ha estat quan Rubira li ha demanat explicacions del Pla Àgora, el planning dels Mossos, per actuar des de l’estiu fins a l’octubre. “A mi, del Pla Àgora, només em preocupava que em costarien les hores extraordinàries”, ha assenyalat.

 

Puig s’ha vestit del comptable desmenjat i ha argüit amb desimboltura que això del procés li quedava lluny. De fet, es plantejar dimitir amb el canvi de conseller però s’ho va repensar perquè Forn li va demanar perquè “coneixia la casa”. A més d’un altre detall important, que l’aleshores secretari d’Estat de Seguretat, Miguel Ángel Nieto, li va enviar un whatsapp demanant-li que es quedès. També ha detallat que la relació amb l’1-O va ser a través de les factures: pagar les hores dels Mossos, una reparació de l’helicòpter i llogar vehicles.

 

Sobre els mails amb Jovè el 20S comunicant-li les actuacions dels Mossos pels escorcolls de la Guàrdia Civil, Puig tmabé se n’ha sortit. Ha argumentat que el vicepresident Oriol Junqueras es va queixar que s’assabentava dels operatius importants dels Mossos per la premsa. Així que es va establir un protocol per tal d’informar-lo dels dispositius, això sí, un cop haguèssin començat. I així va passar el 20S. “Me’l podia haver estalviat perquè al capdavall, a les 11:30 ja estava a la web del departament”, ha ironitzat.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa