El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El CEO indica que el procés no és prioritari pels votants d’ERC, PSC i Comuns
  • CA

Reneix el tripartit en relació a l’escala de neguits i preocupacions dels votants. Així ho mostra el darrer Baròmetre d’Opinió Política del Centre d’Estudis d’Opinió, publicat el passat 30 de juliol. Una enquesta que reflecteix que les relacions Catalunya-Espanya cauen de la llista dels tres problemes principals pels votants d’ERC, PSC i Comuns. En canvi, sí que és un dels tres problemes principals pels votants de la resta de forces polítiques amb representació parlamentària (Cs, JxCAT, CUP i PP).

Aquesta estadística contrasta amb la genèrica, on els 2.000 enquestats han situat com a primer maldecap la “sanitat”. Un 29,4% considera que la gestió de la salut i la COVID-19 és la primera preocupació. En segon lloc, el 15,3% avalua com a segon problema, la “insatisfacció amb la política”. En tercer terme, un 14,3% considera que el podi de les preocupacions és tot allò que envolta les “relacions Catalunya-Espanya”, és a dir, el procés. A l’anterior Baròmetre el procés era el primer problema, amb un 24,3% seguit per la insatisfacció amb la política i l’atur i la precarietat laboral (ara és el quart problema).

Però quan el CEO creua aquestes dades amb la intenció de vot al Parlament, els resultats són diferents. Així, els votants de Ciutadans consideren com el primer problema les Relacions Catalunya-Espanya (29,7%); col·loquen la Sanitat en el número dos del podi (18,8%) i el tercer problema és la “Insatisfacció amb la política” (15,6%). Els votants de JxCAT coincideixen amb els dos primers problemes però no amb el tercer de Cs. D’aquesta manera, els junters col·loquen com a primer problema el procés (29%); el segon, la Sanitat (24%)  i com a tercer l’atur i precarietat laboral (13%).

 

ERC i PSC, calcats; els Comuns, gairebé

La ratxa del procés com a primer problema es trenca en arribar a analitzar les preocupacions dels votants d’ERC, PSC i Comuns. De fet, cap dels votants d’aquests tres partits situa les relacions Catalunya-Espanya entre els tres principals problemes. Els votants d’ERC posen la “Sanitat”, com a primer problema (31,3%); de segon, l’atur i precarietat laboral (13,9%) i en darrer terme la  “insatisfacció amb la política” (12,8%). Un podi calcat al del votant dels socialistes. Pels que confien en el PSC, la “Sanitat” és el primer problema (33,5%); de segon, l’atur i precarietat laboral (19%) i en darrer terme la  “insatisfacció amb la política” (16,7%). Una graella similar resulta dels votants dels Comuns. Coincideixen en la sanitat com el primer maldecap (32,2%); el segon lloc ex aqueo per la insatisfacció amb la política i l’atur i precarietat laboral(13,4%) i tanca la terna el funcionament de l’economia (10,1%).

El procés reapareix en el trio de problemes dels votants del PP i de la CUP. En aquest marc, els votants cupaires col·loquen la sanitat en primer lloc (24,1%); el segon és per la millora de les polítiques socials (17,7) i en darrer lloc, les relacions Catalunya-Espanya (15,2%). Dels populars, els seus fidels també qualifiquen la salut de primer problema (33,3%); en segon terme, el procés amb un 24,2% i el tercer problema, l’atur i la precarietat laboral (12,1%).

El quadre de problemes segons els votants del CEO

El quadre de problemes segons els votants encreuats pel CEO

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa