El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El CEO veu igual de dretes JxCAT que el PDeCAT
  • CA

Una cosa és com et veus i l’altre com et veuen. L’exemple més gràfic d’aquesta premissa és una de les preguntes clàssiques a les enquetes polítiques: la ubicació esquerra-dreta segons els votants. Ho constata la segona onada del Baròmetre d’Opinió Política del CEO, difós aquest divendres, on es descarna la diferència entre com veuen la ideologia els votants d’un partit respecte el seu mateix partit o un altre. Una pregunta que ensenya com els votants de JxCAT es veuen lleugerament escorats a l’esquerra i, en canvi, els votants de les altres opcions els col·loquen lleugerament a la dreta. També és significatiu que JxCAT i PDeCAT comparteixin la mateixa percepció.

 

 

En concret, el CEO pregunta per l’ubicació en l’eix esquerra-dreta dels partit, en una escala del 0 al 10, on 0 és extrema esquerra i 10 extrema dreta. Pel que fa l’autoubicació, els més desacomplexats són els votants del PP, amb un 6,57. La segona posició és per a Ciutadans, que s’autosituen en un 5,49. La resta estan pel sota del cinc. Un 4,06 és la xifra escollida pels socialistes i un 4,03 pels junters. Entre els votants d’ERC, l’opció és el 3,13 i els de la CUP el 2,35.

 

Ara bé, com veuen els votants dels altres partits les altres formacions? Els enquestats consideren que són a la dreta de l’espectre polític Vox, amb un 9,22 sobre 10; els populars, amb un 8,12 i Ciutadans, amb un 7,48. Per sobre del cinc, només queden dues formacions: JxCAT i PDeCAT. Dos partits que els enquestats ubiquen gairebé en el mateix punt ideològic, situant-los lleugerament a la dreta per sobre del cinc. Així, a JxCAT li donen un 5,10 i al PDeCAT un 5,36.

 

Per la resta de votants, el partit més a l’esquerra és la CUP, que el veuen més a l’esquerra que els mateixos cupaires amb un 1,97. El PSC obtindria un 4,96, gairebé arribant a la meitat de l’escala. ERC tindria un 3,23 i els Comuns, el 3,53. Precisament, aquestes dues darreres formacions són les que són vistes de forma similar pels seus votants com per la resta de simpatitzants de la resta de partits.

L'ubicació dreta esquerra dels partits segons el CEO

L’ubicació dreta esquerra dels partits segons el CEO

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa