El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Catalunya registra la segona taxa més elevada de delictes d’odi per cada 100.000 habitants
  • CA

Catalunya registra la segona taxa més elevada de delictes d’odi per cada 100.000 habitants, superada només per Melilla. Es tracta d’una de les conclusions de l’estudi ‘Diagnosi d’Extremismes Violents a Catalunya i recomanacions per a la seva prevenció’, elaborat per Novact, l’Institut Internacional per a l’Acció No-violenta, en el marc de l’Observatori per a la Prevenció dels Extremismes Violents. L’elevat nombre de casos està vinculat al fet que Catalunya sigui pionera en la lluita contra la manca de denúncia. El 90% dels delictes d’odi no es reporten. Aquest treball situa l’extrema dreta, el jihadisme violent i els delictes d’odi com les tres formes principals de l’extremisme violent en territori català.

Pel que fa a l’extrema dreta, el fenomen s’ha concentrat al voltant de Vox, apunta l’estudi, que en les últimes eleccions va duplicar els seus diputats a Catalunya amb dos escons al Congrés. Els grups violents estan fragmentats i exerceixen la violència de forma “desarticulada i esporàdica”, continua la recerca, que remarca que “cal fer front als espais d’impunitat i complicitat amb actors institucionals que legitimen el discurs d’odi d’aquests grups i amplien el seu ressò a un pública cada vegada més ampli”.

Sobre el jihadisme violent, l’informe subratlla que el 90% de les persones detingudes a l’Estat per delictes relacionats han estat guiades per un agent de radicalització i tenien vincles socials previs amb persones relacionades amb el jihadisme. En aquest sentit, els investigadors constaten que és important entendre la radicalització violenta com un procés de socialització i com un fenomen d’escala local en els esforços de prevenció.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa