El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Catalunya porta a Praga una instal·lació que recrea l’1-O i la sentència de ‘la Manada’
  • CA

Catalunya ha portat a la Quadriennal d’Escenografia de Praga una instal·lació d’autoria compartida que recrea l’1-O i les manifestacions amb motiu de la sentència de ‘la Manada’, entre d’altres qüestions, en el marc d’una proposta liderada per l’Institut del Teatre (IT) de Barcelona en col·laboració amb l’Institut Ramon Llull (IRL). La instal·lació ‘Prospective Actions (Catalunya 2004-2018)’ s’ha presentat en la categoria d’exposició Països i Regions, que forma part de l’àmbit competitiu del certamen que ha obert les seves portes aquest dijous, han explicat a Europa Press els organitzadors.

L’obra, creada per les escenògrafes Laura Clos ‘Closca’ i Xesca Salvà i els dramaturgs Marc Villanueva i Pau Masaló, està concebuda com una instal·lació interactiva que aborda “conflictes col·lectius” i convida el públic a jugar i prendre consciència sobre enfrontaments entre estructures de poder i la societat. Els conflictes abordats són l’ocupació de la Catedral de Barcelona per part d’immigrants sense papers el 2004, les accions per detenir l’activitat parlamentària el 2011, el desallotjament de Can Vies el 2014 i el banc expropiat del 2016, a més de l’1-O i les manifestacions contra la sentència de ‘la Manada’.

La instal·lació pren la forma d’una taula rodona en la qual hi ha sis cadires on es poden asseure les persones que vulguin participar de l’experiència, i una vegada asseguda la persona, s’ha de posar els auriculars en els quals sentirà un àudio que fa referència a un dels sis conflictes que aborda la peça. Mentre escolta aquest àudios, la persona té la possibilitat de jugar amb una sèrie d’elements que té sobre la taula, com un helicòpter policial, edificis i peces de fusta i metall, entre d’altres.

La proposta es va desenvolupar a partir del diàleg amb sis escenògrafs catalans com Cube.bz, Anna Alcubierre, Eugenio Swarzwer, Sílvia Delagneau, Max Glaenzel i Paco Azorín, a qui es va preguntar per sis conflictes urbans que mostren “tensió” entre el control policial i noves formes de crear espai públic.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa