El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Catalunya i Sarajevo estudien un projecte conjunt per als JJOO d’Hivern del 2030
  • CA

El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch, s’ha reunit aquest divendres amb el primer ministre del Cantó de Sarajevo, Edin Forto, a la capital bosniana. La trobada ha servit per posar les bases d’una possible inclusió de la ciutat de Sarajevo a la candidatura de Barcelona per acollir els Jocs Olímpics d’Hivern de 2030, entre d’altres futurs acords de col·laboració. “Hi ha una empatia molt forta i ganes d’enfortir una solidaritat i una connexió que sempre han existit”, ha dit Bosch.

 

A la reunió han pogut parlar de la consolidada relació d’amistat i reconeixement mutu que mantenen els respectius pobles i institucions des de 1992, any en que es van agermanar les dues ciutats olímpiques de Sarajevo i Barcelona. La voluntat dels dos governs és enfortir aquests vincles i establir col·laboracions en el camp de l’esport, del turisme o de l’intercanvi cultural. “Sarajevo és una ciutat que sempre ha tingut una relació privilegiada amb Barcelona i amb Catalunya”, ha recordat el conseller Bosch. Els temes tractats quedaran reflectits en un acord formal “de manera que en surtin reforçats”. “En el seu moment, quan més ho necessitaven, hi vam ser presents, molt presents. I per tant tenen un molt bon record de Catalunya i dels esforços que vam fer per ser solidaris”, ha explicat. És justament aquesta connexió de solidaritat entre Bòsnia i Catalunya que “avui hem vist que es pot concretar en una col·laboració molt intensa”.

 

Pel que fa a la possible incorporació de Sarajevo com a seu olímpica en cas que Barcelona acabi acollint els Jocs Olímpics d’Hivern de 2030, el conseller ha dit que encara s’ha de treballar molt: “falten molts estudis tècnics i converses, també a escala internacional”. “De moment, el que tenim és la voluntat de col·laborar entre dues ciutats que han estat olímpiques i que veuen la possibilitat de fer-ho encara més gran i més conjuntament”, ha precisat. El conseller ha explicat que, per ara, “estem establint el marc de cooperació, la concreció vindrà més tard”. El balanç que fa el conseller de la visita és “altament positiu” pel que fa a l’acollida a l’opinió pública. Bosch ha estat entrevistat per diferents mitjans dels Balcans, de qui diu que han captat “un interès molt alt amb Catalunya i la realitat catalana”. “Estem molt contents i satisfets amb totes les converses que hem tingut en el món polític i institucional. Valorem molt positivament la visita a Croàcia i a Bòsnia, i aquesta relació continuarà”, ha conclòs.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa