Catalunya és el "major centre mediterrani del gihadisme", segons els Estats Units

Segons filtracions de Wikileaks, el consolat nord-americà a Barcelona és una base d'intel•ligència especialitzada en la lluita antiterrorista

Després que fa uns dies Wikileaks filtrés la proposta del Pentàgon d'atracar bucs nuclears al port de Tarragona, Catalunya torna a sortir als documents. Segons publica el diari el País, en l'últim document filtrat es diu que l'ambaixada d'Estats Units creu que Catalunya podria ser el principal focus d'islamistes radicals de tota la Mediterrània. La forta implantació de la comunitat paquistaní i marroquí a Barcelona i l'activitat efervescent dels islamistes en localitats com Tarragona, l'Hospitalet, Badalona i Reus preocupen als serveis d'intel•ligència nord-americans, que han convertit aquesta comunitat en el seu primer objectiu d'investigació.

Per això, el Govern d'Estats Units ha creat una multiagència d'intel•ligència a Barcelona per combatre el terrorisme islamista i el crim organitzat. De fet, la centralitat de la capital fa que s'hagi de controlar l'àrea del mediterrani i el trànsit cap als països del Magreb.

La decisió es va prendre a l'octubre de l'any 2007 i el centre secret està operatiu des de fa dos anys al Consolat de Barcelona, segons es desprèn de les notes secretes preses a l'ambaixada nord-americana a Madrid.

L'informe de l'aleshores ambaixador, Eduardo Aguirre, explica que aquest fenomen es dóna, entre altres coses, per la presència de desenes de milers d'homes solters que viuen al marge de la societat, no parlen la llengua del país i no tenen llocs dignes on pregar, fet que provoca una "amenaça clara" que podria derivar en "una atac qualsevol dia".

Textualment, el text diu que "l'alta immigració, legal i il•legal, des del Nord d'Àfrica, Paquistan i Bangladesh fan d'aquesta regió un imant per reclutar terroristes". A més, també s'apunta al tràfic de drogues com un altre argument per crear aquesta multiagència. Segons el País, el cable secret assegura "que és la zona de pas de grans quantitats de cocaïna procedents de Sud-amèrica, cànnabis del Marroc i heroïna afganesa destinada als mercats de consumidors europeus. També cita el tràfic de persones i  l'aeroport del Prat com un dels més utilitzats per les màfies.

El text també cita específicament una organització criminal russa dedicada a la pornografia infantil i a grups ucraïnesos, lituans i xinesos establerts a Barcelona, Tarragona i València. Com a dada significativa, el cable incideix en que a la costa mediterrània hi ha més del 25% dels bitllets de 500 euros i apunta al port de la capital catalana, on s'han requisat contenidors de cocaïna.

Davant aquesta situació, i des de fa dos anys, l'informe destaca la necessitat de "saber qui i què circula a través de l'àrea que va des d'Algèria, Tunísia, Rabat i el sud de França", i creu que el consolat de de la capital catalana seria "la plataforma ideal per a la central, perquè té suficient espai, comunicacions segures i bona localització". També exposa "la forta rivalitat" entre les forces de seguretat espanyoles que "bloqueja el lliure flux d'informació entre la Guàrdia Civil, la Policia Nacional i el Centre Nacional d'Intel•ligència".

 
 

Comentaris