El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Catalunya, epicentre del debat d’investidura
  • CA

Catalunya ha estat el centre del debat d’investidura de Pedro Sánchez que ha tingut lloc aquest dissabte al Congrés dels Diputats. Des d’Unidas Podemos fins a VOX, tots els grups s’hi han referit. El primer que ho ha fet ha estat el propi líder del PSOE, qui ha proposat “recomençar i reprendre el diàleg” amb Catalunya deixant enrere la “judicialització”. Durant el seu discurs, Sánchez també ha anunciat la seva intenció de crear la taula de diàleg bilateral Estat-Generalitat pactada amb ERC.

“La crearem, debatrem dins del marc constitucional i posarem punt i final a aquesta confrontació territorial”, ha afirmat entre aplaudiments –també dels diputats d’ERC- i queixes des de les bancades de la dreta. El líder del PSOE ha assegurat que la taula exemplifica la intenció del seu executiu de “millorar els mecanismes de col·laboració institucional amb totes les comunitats autònomes”. El camí a la cohesió territorial, ha dit, “no pot ser el de la involució que plantegen alguns, sinó el de la millora”.

El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez

El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez | ACN

Després de Sánchez -i d’un recés- han pres la paraula els grups. Ho han fet de major a menor, començant pel PP. Els portaveus han disposat d’un torn de 30 minuts que ha donat pas a un torn de rèplica del president sense límit de temps i a una contrarèplica de 10 minuts. Després de Casado, hi han intervingut Vox, Podemos, i el Grup Plural (començant per la portaveu de JxCAT, Laura Borràs), ERC, Cs i PNB.

Per la seva banda, el president del PP i líder de l’oposició, Pablo Casado, ha amenaçat amb emprendre accions legals contra Pedro Sánchez si no obliga Quim Torra a cessar del càrrec. Durant la seva intervenció al debat d’investidura, Casado ha acusat Sánchez de “ressuscitar” el procés amb l’acord amb ERC i d’acabar amb el socialisme constitucionalista i ha titllat de coalició “radicalitzada” l’acord de govern amb Podemos.

També s’ha referit a Catalunya, i molt especialment, el líder de VOX, Santiago Abascal, qui només començar la seva intervenció ha demanat la detenció del president Quim Torra. A més, ha opinat que Torra ha respost a la inhabilitació de la Junta Electoral Central (JEC) com un “rebel” i “sediciós”, i ha carregat contra Sánchez en afirmar que durant la campanya del 10-N va prometre no pactar amb “populistes i colpistes”.

Durant el seu torn, el líder de Podemos, Pablo Iglesias, s’ha dirigit als independentistes i ha afirmat que voldria convèncer-los de deixar de ser-ho per “empènyer el republicanisme” des de l’Estat espanyol però ha dit que no és “ingenu” i no espera que passi. Malgrat això, els ha demanat que estiguin oberts a entendre’s en temes socials. “Hi ha valors democràtics i socials que ens uneixen i crec que la gent vol que almenys en aquestes coses ens puguem entendre”, ha dit.

Pablo Iglesias i Irene Montero, aplaudint el discurs de Pedro Sánchez

Pablo Iglesias i Irene Montero, aplaudint el discurs de Pedro Sánchez | ACN

Iglesias ha compartit torn de paraula amb Alberto Garzón, Jaume Asens (En Comú Podem) i Antón Gómez Reino (En Comú Galícia). També ho hagut de fer la líder de JxCAT al Congrés, Laura Borràs, dins del Grup Plural, qui ha aprofitat la seva intervenció per denunciar la situació provocada per la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) d’inhabilitar el president de la Generalitat. Per a Borràs, amb la resolució de la JEC d’aquest divendres “es va posar en marxa un nou cop d’estat a la constitucionalitat de la que alguns tant presumeixen”.

És per això que la portaveu ha anunciat que en acabar la seva part del debat amb Sánchez, els diputats de JxCat abandonarien el Congrés i tornarien a Barcelona “a donar suport a Torra i al Parlament”, on s’estava celebrant el ple demanat pel president. Però, en el seu torn de rèplica, Sánchez ha assumit errors en la gestió de la crisi catalana i ha emplaçat a JxCat a fer el mateix i renunciar a la via unilateral.

Els diputats de JxCat Laura Borràs, Josep Lluís Cleries, Ferran Bel i Míriam Nogueras, escoltant el debat d'investidura des del seu escó al Congrés dels Diputats

Els diputats de JxCat Laura Borràs, Josep Lluís Cleries, Ferran Bel i Míriam Nogueras, escoltant el debat d’investidura des del seu escó al Congrés dels Diputats | ACN

Després del Grup Plural ha estat el torn d’ERC, i de Gabriel Rufián. Era una de les intervencions més esperades, i Rufián no ha decebut. El diputat dels republicans catalans s’ha mostrat contundent avisant el PSOE que “si no hi ha taula de diàleg, no hi ha investidura”. Una afirmació que ha estat resposta per Sánchez durant el seu torn de rèplica: ha promès que anirà a la taula de negociació amb voluntat “ferma i honesta” de buscar una solució política.

La penúltima en intervenir ha estat la líder de Cs al Congrés, Inés Arrimadas, qui evidentment també ha parlat de Catalunya. De fet, ha acusat el candidat socialista a la investidura “d’humiliar-se” davant d’ERC pel fet de no haver rebatut les afirmacions del portaveu dels republicans, Gabriel Rufián, al debat d’aquest dissabte. Segons Arrimadas, l’acord PSOE-ERC per facilitar la investidura és una “infàmia” i ha instat els diputats socialistes a saltar-se la disciplina de vot per impedir-la.

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián,

El portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián | ACN

Finalment, ha estat el torn d’Aitor Esteban, del PNB. El portaveu dels nacionalistees ha advertit que la “mera imposició o l’apel·lació a la llei” només porta a “l’enconament del problema i a la inestabilitat institucional”, i ha insistit que la via és “el diàleg i l’acord des del reconeixement de la pluralitat” que desemboqui de manera pactada en un acord que modifiqui l’ordenament jurídic i sigui ratificat pels ciutadans. Alhora, ha defensat l’abandonament de la judicialització, “que només ha portat dificultats per trobar solucions polítiques”. Ha lamentat l’ús “obscè” que s’ha fet de la justícia en la lluita partidista. Al seu parer, “els tribunals no poden seguir sent excusa per no fer política”.

Diumenge, la primera votació

Aquest diumenge serà el torn de Bildu, el Grup Mixt i el Grup Socialista, i després tindrà lloc la votació. Sánchez no obtindrà la majoria absoluta (176 vots) que el Reglament del Congrés exigeix per a ser investit en primera votació diumenge, i se sotmetrà al criteri de la cambra novament dimarts 7 de gener. Després d’un debat en format reduït, on novament prendrà la paraula i cada grup disposarà d’un torn de 10 minuts, els diputats votaran i Sánchez haurà d’obtenir només la majoria simple, això és més vots a favor que en contra.

Els diputats d'Unides Podem, aplaudint en un moment del debat d'investidura

Els diputats d’Unides Podem, aplaudint en un moment del debat d’investidura | ACN

Si no hi ha cap canvi sobre el previst, Sánchez serà investit per la mínima amb 167 vots a favor, 165 en contra i 19 abstencions. Compta amb el ‘sí’ del Grup Socialista (120), Podem (35), PNB (6), Mas País (3), Nueva Canarias (1), Teruel Existe (1) i el BNG (1). Rebrà vots en contra del PP (89), Vox (52), Cs (10), JxCAT (8), Na+ (2), CUP (2), PRC (1) i CC (1). S’abstindran els 13 diputats d’ERC i els 5 de Bildu.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa