Nit de foc, barricades, avalots i molta indignació a les principals ciutats de Catalunya. La jornada havia de començar amb una asseguda davant les delegacions del govern espanyol a Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida. Les úniques instruccions eren dur espelmes a les concentracions, però finalment s’ha vist més foc que el d’unes espelmes. Hi ha hagut aldarulls a tot el país que han acabat amb 25 detinguts, una setantena d’atesos i diversos incidents entre policies i manifestants.

Pel que fa a Barcelona, dues marxes, des de Jardinets de Gràcia i Plaça Universitat, s’han dirigit cap a l’edifici de la cruïlla entre el carrer Mallorca i Roger de Llúria per encendre-hi espelmes. Però la protesta no ha sortit, ni de bon tros, així. Càrregues policials han protagonitzat la concentració contra la sentència del Tribunal Suprem.

Agents de policia durant el conflicte d’aquest dimarts a Barcelona

Els Mossos d’Esquadra han dissenyat un espectacular dispositiu policial amb el CNP. De fet, han tallat els accessos des del Passeig de Gràcia i Bruc. Tanques metàl·liques i furgonetes han fet de frontera entre els milers de manifestants i les unitats antiavalots. Poc a poc l’ambient s’ha anat crispant.

A tres quarts de vuit ha començat el mambo. La capçalera del carrer Mallorca ha trencat el cordó policial i ha pogut retirar les tanques, després d’una pluja d’objectes, petards i bengales. Els mossos han carregat amb desimboltura per recuperar la posició. Més tard, una maniobra dels concentrats ha obligat la policia a actuar per segona vegada per recuperar la posició, però aquest cop s’hi han afegit efectius de la UIP del CNP.

Manifestants durant els enfrontaments d’aquest dimarts

La tensió ha continuat, amb diverses lines policials i uns manifestants que han començat a fer ús de foc i punters làser contra la policia. També han llençat objectes fins al punt que han acostat contenidors per tal de formar barricades. La policia, no obstant, ha fet ús dels extintors per apagar el foc. Els manifestants també han atacat furgonetes, cosa que ha descenadenat noves càrregues per part del CNP. En aquesta nova ofensiva de la policia espanyola, han resultat ferits manifestants. Els agents també han colpejat periodistes a la cruïlla del carrer Mallorca amb el passatge dels Camps Elisis.

En aquell moment el conflicte ha deixat de centralitzar-se a la delegació del govern espanyol, i s’ha traslladat al Passeig de Gràcia, sobretot a la zona on l’avinguda conflueix amb els carrers de Rosselló i Còrsega. S’han fet diverses barricades i fogueres. Els Mossos han disparat projectils de foam a tort i a dret. També hi ha hagut una crema de bicicletes i motos elèctriques de lloguer. La policia nacional ha disparat moltes salves per intentar dispersar els manifestants.

El conflicte s’ha traslladat poc a poc en direcció al barri de Gràcia, essent els Jardients i el carrer Gran de Gràcia el cor del conflicte. Manifestants que cridaven “Els carrers seran sempre nostres” -el lema més famós de la tardor del 2017- s’han enfrontat a escamots amb escopeters. Una calma tensa s’ha apoderat d’aquest carrer que és la columna vertebral del barri.

Manifestants enfrontant-se a policies

Finalment, la policia s’ha desplaçat fins la Diagonal amb Passeig de Gràcia i ha deixat fer als manifestants. Fins una desena de fogueres han ocupat el carrer Gran de Gràcia. La policia ha tornat a intentar dispersar, però no ha passat de l’hotel Fuster.

Poc després, els manifestants s’han replegat, han aixecat més barricades amb foc i han començat a desplaçar-se cap a la Plaça Catalunya baixant pel Passeig de Gràcia, que a la una de la matinada semblava una pista d’aterratge il·luminada per fogueres. Finalment els manifestants que s’han concentrat a Passeig de Gràcia amb Gran Via han decidit dirigir-se cap a Via Laietana.

Dels 25 ferits, 13 son de Tarragona, 8 de Lleida, 3 de Barcelona i 1 de Sabadell. En aquestes ciutats, la nit s’ha desenvolupat de manera similar que a la capital catalana. Tot ha començat amb les concentracions convocades a les subdelegacions del govern espanyol. I en acabat, han començat els aldarulls amb la policia. Llançament d’objectes, càrregues i barricades han estat la tònica general.

Segon dia d’aldarulls a Catalunya després de la publicació de la sentència per part del Tribunal Suprem. Segona jornada on l’independentisme planta cara a la policia de manera incontrolable per protestar contra una resolució judicial que condemna els líders independentistes a cent anys de presó.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa