El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Catalunya encamina la desconnexió de la Hisenda espanyola
  • CA

Catalunya s’encamina cap a la desconnexió de la Hisenda autonòmica i espanyola. La proposició de llei de JxSí i la CUP sobre el codi tributari ha superat el debat de totalitat i continua la tramitació parlamentària, després que JxSí i la CUP hagin tombat les esmenes a la totalitat de C’s, PSC, CSQP i PP.

 

Així, el Parlament ha permès que els llibres primer, segon i tercer de la proposta de llei sobre el codi tributari tirin endavant. L’esmena a la totalitat ha quedat rebutjada per 60 vots a favor i 69 en contra.

El secretari d’Hisenda, Lluís Salvadó, ha celebrat en un contacte amb els periodistes al Parlament que es comenci a tramitar la primera llei del codi tributari. “És un pas important per al sistema tributari del nostre país”, ha valorat.

 

A més, Salvadó ha destacat que la globalitat del codi tributari permeti desenvolupar, en primer lloc, el disseny de l’arquitectura institucional de l’administració. A més, també definirà els procediments en els expedients tributaris i, en tercer lloc, detallarà els tributs, impostos i taxes que s’aplicaran.

 

Tal i com ha apuntat, el sistema administratiu bàsic serà “compatible” amb el marc competencial vigent. “És un salt qualitatiu important”, ha conclòs Salvadó.

A partir d’ara es crearà una comissió de treball on JxSí i la CUP detallaran el contingut de la llei, i intentaran que s’hi sumi CSQP. Cal recordar que la llei en qüestió desplega competències recollides a l’Estatut, però des de JxSí remarquen la importància d’aquesta llei: “És una de les tres lleis de desconnexió, i ens garanteix tenir una estructura d’Estat imprescindible”.

Minuts abans de l’inici del ple d’aquest dijous al matí, fonts de JxSí consultades per El Món han destacat que “tenir el control de la caixa ens permetrà que, quan desconnectem del tot, la República serà totalment viable, i tot estarà controlat”.

 

“Acord total”

 

El conjunt de llibres aprovats aquest dijous forma part de la primera llei del codi tributari, el que regula l’estructura de l’Agència Tributària i l’estructura bàsica de la política fiscal (els impostos del nou país). A més, també aplega tot el que té a veure amb el control i la vigilància fiscal. En aquest àmbit, l’acord amb la CUP és “total”.

 

Les futures lleis del codi tributari que es vagin aprovant al Parlament serviran per farcir de contingut l’esquelet, ara ja en marxa. Caldrà veure quina reacció té l’Estat o, més ben dit, quan arribarà. Ja que des de JxSí i la CUP donen per fet la reacció immediata del govern espanyol en funcions.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa